A szállodák és vendéglők újranyitásának elhalasztását kérik


-A A+

Felszólította hétfőn a hatóságokat az InfoCons fogyasztóvédelmi szervezet, hogy halasszák el a szállodák és vendéglők újranyitását.

Az elnöki hivatalnak, a kormánynak, a belügyminisztériumnak és a gazdasági minisztériumnak írt nyílt levelében a civil szervezet úgy véli: amennyiben május 15-e után engedélyezik a szállodák és vendéglők működését, lehetetlenné válik a társadalmi távolságtartás szabályainak betartása, s ez elősegíti majd a koronavírus-fertőzés terjedését.

A szervezet aggályosnak tartja, hogy a turisztikai irodák pénzt vesznek el foglalásokra olyan körülmények között, hogy egyelőre nem világos, miként működnek majd a szállásadóhelyek és vendéglők. "Ne fizessen előre olyan foglalásokra, amelyeket később nem lehet teljesíteni! Az egészség a mi kezünkben van, és a döntést mi hozzuk meg. Mindig csak tudatosan válasszon!" - fordul a polgárokhoz a fogyasztóvédelemi szervezet.

Folynak az egyeztetések 

Florin Cîţu pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy tárgyalásokat kezdeményez a turisztikai szektor munkáltatóival az idegenforgalom újraindításáról. Virgil Popescu gazdasági miniszter arról beszélt, hogy a vendégfogadó helyek kedvezményt kapnak az elektromos energia árából, hogy könnyebben újraindíthassák tevékenységüket, ám erre leghamarabb június elején kerülhet sor, mert a május 15-e utáni két hét a lazítások következményeinek felméréséről szól.

Corina Martin, a Romániai Turisztikai Egyesületek Föderációjának (FAPT) elnöke ezzel szemben arról számolt be, hogy az irodák már számos foglalást fogadtak, beleértve a május 15-e és 17-e közötti hétvégét is.

Klaus Iohannis április 21-én azt mondta: május 15-e után lazítanak a korlátozó intézkedéseken, de csak abban az esetben, ha a fertőzések és a halálesetek száma tartósan csökkenő tendenciát mutat. Másnap az államfő úgy fogalmazott, hogy egy elég részletes tervet terjesztenek elő a korlátozások enyhítéséről. Marcel Vela belügyminiszter nyilatkozta szerint május 15-én nem nyitnak a vendéglők, a korlátozások lazítása első körben az állampolgárok mozgását, a parkok használatát teszi lehetővé. 








EZT OLVASTA MÁR?

X