A miniszterelnök elárulta, hogyan akarja a kormány segíteni a gazdaság újraindulását


-A A+

Románia az állami beruházási programokkal, a magánberuházások ösztönzésével és a kényszerszabadságról visszatérők bérköltségének részleges átvállalásával akarja támogatni a koronavírus-járvány által sújtott gazdaság újraindulását - jelentette be Ludovic Orban miniszterelnök hétfőn.

Az ehhez szükséges források előteremtésénél - a költségvetési források az európai támogatás mellett - a lakossági megtakarítások bevonására is számítanak, ennek érdekében meghatározott célú állampapírok kibocsátását tervezik egy "Románok a románokért" elnevezésű kötvénykibocsátási program keretében.

A kormányfő hétfő esti sajtóértekezletén leszögezte, hogy az általa vezetett kabinet szakított az előző szociáldemokrata kormányok fogyasztásra - a kereslet mesterséges növelésére - alapozott gazdasági modelljével, a gazdaság fellendítését a beruházásokra akarja alapozni. Ennek érdekében főleg az infrastruktúra fejlesztésére a GDP 6 százalékának megfelelő összeget terveznek fordítani a következő két évben.

Átvállalják a bérköltség egy részét

Orban felidézte: a május 14-én lejáró rendkívüli állapot idejére a költségvetésből fedezik a kényszerszabadságra küldött egymillió munkavállaló segélyezését. Ezt a támogatási formát a továbbiakban egy másik váltja fel: a kormány azt tervezi, hogy átvállalja az állásukba visszatérő alkalmazottak bérköltségének 35 - 41,5 százalékát, vagyis a bérek adó- és járulékterheit. A kormányfő azt ígérte: az ötven év feletti állástalanok, illetve a pályakezdő fiatalok alkalmazásának ösztönzésére is állami támogatására is külön programot indítanak.








EZT OLVASTA MÁR?

X