Több százezren kérték hiteleik törlesztőrészleteinek ideiglenes felfüggesztését


-A A+

Az elmúlt két hónapban 317 ezer jogi és magánszemély kérte hitelei törlesztőrészleteinek ideiglenes felfüggesztését, a kereskedelmi bankok eddig 265 ezret, vagyis a kérelmek 83 százalékát hagyták jóvá - közölte hétfőn a romániai kereskedelmi bankok egyesülete.

A 265 ezer kérvény felét a kormány által elfogadott 2020/37-es sürgősségi kormányrendelet alapján nyújtották be az ügyfelek. A hiteltörlesztésről szóló moratóriumot a kormány március végén fogadta el és azok a jogi és magánszemélyek kérhették legtöbb 9 hónapra vagy rövidebb időre a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztését, akiknek bevétel-kiesést okozott a koronavírus-járvány. Emellett a bankok is lehetővé tettek bizonyos kedvezményeket ügyfeleik számára, ezek alapján is kértek ideiglenes halasztást.

Mostanig 303 ezer magánszemély és 14 ezer jogi személy élt a hiteltörlesztés ideiglenes felfüggesztésének lehetőségével, ami a magánszemélyeknek folyósított hitelek kevesebb mint 20 százalékát tette ki, a jogi személyeknél pedig a hitelállomány kevesebb mint 14 százalékát. A hitellel rendelkezőknek még június 15-ig van lehetőségük ilyen kérvényt benyújtani, amennyiben igazolni tudják, hogy a járvány jelentős bevételkiesést okozott számukra.

A kormányrendelet értelmében a törlesztés felfüggesztésének időszakában esedékes kamatokat tőkésítik és szétosztják a törlesztés fennmaradó időszakára, tehát a későbbi törlesztőrészletek nagyobbak lesznek az eredetieknél. A hitelintézetek ezért azt tanácsolták az ügyfeleiknek, hogy csak azok éljenek ezzel a lehetőséggel, akiket valóban keményen sújtott a járvány megfékezése érdekében bevezetett korlátozó intézkedések okozta gazdasági leállás.








EZT OLVASTA MÁR?

X