Már nem Romániában a legmagasabb az infláció éves rátája


-A A+

Már nem Romániában a legmagasabb az infláció éves rátája - jelentette ki hétfőn Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Az Eurostat adatai szerint a múlt hónapban az EU országai közül a legmagasabb éves inflációs rátát Csehországban (3,3%) regisztrálták, majd Lengyelország (2,9%), Magyarország (2,5%) és Románia (2,3%) következik.

 

„A Szociáldemokrata Párt (PSD) három éven keresztül az európai szégyenlista élén tartotta Romániát, hónapról hónapra itt volt a legmagasabb az inflációs ráta. (...) A PSD vezetésével az infláció nulláról évi öt százalék fölé ugrott. A pénzromlást, amely a legszegényebb rétegeket sújtotta a leginkább, előre megfontolt szándékkal tartották magasan. Megígértük, hogy levesszük Romániát a szégyenlista éléről, és ez sikerült” – írta hétfői Facebook-bejegyzésében a miniszter.

Az Eurostat adatai szerint áprilisban az éves inflációs ráta 26 tagállamban visszaesett márciushoz képest. Ezek közé tartozik Románia is, ahol az éves infláció áprilisban 2,3%-ra mérséklődött a márciusban regisztrált 2,7%-hoz képest. Az Európai Unióban az éves infláció 0,7%-ra esett vissza, az előző hónap 1,2%-ához képest. 








EZT OLVASTA MÁR?

X