Pénzügyminiszter: Románia hitelminősítése hamarosan javulni fog


-A A+

Románia államadós-besorolása hamarosan javulni fog a kormány tevékenysége folytán, ígérte szombati sajtóértekezletén Florin Cîţu pénzügyminiszter, miután a Standard & Poor's hitelminősítő intézet (S&P) pénteken negatív kilátásokkal megerősítette Románia BBB mínusz/A-3 államadós-besorolását a hosszú és rövid futamidejű adósságok esetében helyi pénznemben és devizában.

„Ez a negatív kilátás nem ennek a kormánynak a felelőssége, de azt garantálom önöknek, hogy úgy, ahogyan a mostani kabinetnek sikerült megakadályoznia a hitelminősítés lerontását, hamarosan visszatérünk a stabil kilátásokhoz. Ez az első lépés a helyes irányba” – mondta Cîţu a Victoria-palotában.A S&P az elkövetkező 18 hónapban kockázatokat lát a külső fizetési mérleg és a költségvetési egyenleg szempontjából, ha a politikai döntéshozók nem tudják stabilizálni és megerősíteni a költségvetési irányvonalat a pandémia által kiváltott recesszió után. Románia hitelminősítése romolhat, ha a költségvetési és külső egyensúlyhiány továbbra is magasabb marad mint amire az S&P jelenleg számít, és ha a költségvetési konszolidáció hiánya magasabb állam- és külső adósságot eredményez. Ugyancsak a besorolás csökkenéséhez vezethet, ha a gazdaságpolitika szinkronizálásának hiánya növeli az árfolyam-ingadozást, és ennek negatív következményei lesznek az állami- és a magánszektor mérlegeire.

Az S&P stabilra javíthatja Románia minősítési kilátásait, ha a kormány haladást ér el a költségvetés konszolidációjában, ami az ország államháztartásának és a külső helyzetének stabilizálódásához vezet.

Cîţu: Romániában erőteljesebben nőtt májusban a gazdasági hangulatindex

Erőteljesebben nőtt Romániában a fogyasztóknak a gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI), mint a régió többi államában – jelentette be Florin Cîţu pénzügyminiszter.

„Mint köztudomású, az első negyedévben az Európai Unióban Romániának volt a legmagasabb a gazdasági növekedése, és az Európai Bizottság újrakalibrált becslései azt mutatják, hogy Románia, még ha többet is zsugorodott a gazdaság, mint amire mi számítottunk, még mindig alatta marad az Európa többi részében bekövetkezett visszaesésnek. Tehát még az Európai Bizottság is lát egy gazdasági visszaesést, de nem olyan mértékűt, mint Európa többi részén” – mondta a tárcavezető. Cîţu szerint a kormány olyan intézkedései, mint az IMM Invest program, a kényszerszabadságon lévők támogatása, a kamatbefizetések elhalasztása eredményesek voltak.

Az Európai Bizottság szerint a gazdaságba vetett bizalmat tükröző gazdasági hangulatindex (ESI) 2020 áprilisában összeomlott mind az euróövezetben (27,2 pontot romlott, 67 egységre), mind a teljes EU-ban (-28,8 pont, 65). Ez volt az ESI legerősebb havi csökkenése 1985 óta, messze meghaladva a korábbi márciusi negatív rekordot. A mutatók jelenleg jóval a hosszú távú, 100 pontos átlagértékük alatt vannak, és nagyon közel állnak a 2009 márciusi nagy recesszió idején rögzített legalacsonyabb szintekhez. Májusban valamelyest emelkedett az ESI szintje (lásd itt): az euróövezetben 2,6 ponttal, 67,5 egységre, az EU-ban 2,9 ponttal 66,7 egységre. Romániában az ESI a márciusban regisztrált 99,6 pontról áprilisban 65,3 pontra süllyedt, ami a 2000 után regisztrált legalacsonyabb szint, májusban pedig 76,2-re emelkedett.

Florin Cîţu szerint ez a román gazdaság erőteljesebb fellendülését jelzi a régió többi államához képest. A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy a kormány az idei esztendő első négy hónapjában 13,1 milliárd lejt fordított beruházásra. „Májusban a befektetési kiadások elérték a havi nyugdíj- és bérkiadások szintjét. Még tovább akarunk menni, hogy a befektetési költségekkel túllépjük a nyugdíjakkal és fizetésekkel kapcsolatos kiadásokat. Csak így folytathatjuk a növekedést”- magyarázta Cîţu.








EZT OLVASTA MÁR?

X