Drágállják a helyi élelmiszerpiacot a sepsiszentgyörgyiek


-A A+

Felháborítja a sepsiszentgyörgyieket és környékbelieket, hogy a térség hasonló piacaihoz képest – például az alig 30 km-re levő brassóihoz viszonyítva – rendkívül drága a sepsiszentgyörgyi élelmiszerpiac.

A napokban ismét fellángolt az elégedetlenség, többen a közösségi oldalakon fogalmaztak meg bírálatot. Erre válaszolva a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és az alárendeltségébe tartozó piacfelügyelet, a Tega Rt. vezetői rámutattak: a kofák által megszabott árakat nem szabályozhatják, ellenben a háromszéki termelőknek kedvezményesen adják bérbe a piaci asztalokat, szemben a zöldség- és gyümölcs-viszonteladókkal.

Máthé László, a Tega Rt. vezetője rámutatott: a piaci árakat a kereslet alakítja, tehát azt a sepsiszentgyörgyi vásárlók befolyásolhatják, vagyis ha nem vennék meg a drága zöldséget és gyümölcsöt, akkor az árusok kénytelenek lennének csökkenteni az áraikat. A szezonális, illetve Romániában nem honos gyümölcsök, zöldségek esetében a szabályzó erőt a nagyáruházak jelentik, hiszen ha náluk olcsóbban lehet megvásárolni, akkor a piacon működő viszonteladóknak is reagálniuk kell a helyzetre.

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint úgy próbálják a helyi termelőket segíteni a viszonteladókkal szemben, hogy a sepsiszentgyörgyiek közel 50 százalékos kedvezménnyel bérelhetnek asztalt a piacon, míg a Háromszék más vidékéről érkező termelőknek ez a kedvezmény 20 százalék. A piaci asztalok jelentős részénél a foglaláskor az őstermelő élvez elsőbbséget a viszonteladókkal és a más megyéből érkező árusokkal szemben.

A piac olcsóbb a helyi termelőknek Éves rendszerességgel háborítja fel a sepsiszentgyörgyieket, hogy a közeli...

Közzétette: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata – 2020. június 24., szerda

A sepsiszentgyörgyi központi piacon egy bejárathoz közeli, szélső asztal napi bérleti díja 18,75 lej, de ezt a vidéki termelőknek 15 lejért, a sepsiszentgyörgyi termelők pedig 9,60 lejért vehetik bérbe. A középső asztalok olcsóbbak: 13,75 lej egy napra, de a háromszékieknek 11 lejt, a szentgyörgyieknek 6,90 lejt kell csak fizetniük – sorolta az alpolgármester.

Az önkormányzat és a piacgondnokság vezetői arra kérik a helyi termelőket: éljenek a zöldségpiacon felajánlott kedvezményekkel, hiszen a helyben megtermelt áru szállítási költsége alacsonyabb, és ha a vásárlók a helyiektől veszik a portékt, a helyi gazdaságot erősítik. Hozzáteszik: a piaci árusoknál a pénztárgépek meglétét és használatát, illetve az árak korrektségét az adóhatóság, illetve a fogyasztóvédelem ellenőrizheti, náluk kell jelenteni az ilyen típusú visszaéléseket is.








EZT OLVASTA MÁR?

X