Két héten belül eljut a magyar határig az észak-erdélyi autópálya


-A A+

Az észak-erdélyi (A3) sztráda és a magyarországi M4-es autópálya csatlakoztatásától is tárgyalt hétfőn egy romániai és egy magyarországi munkacsoport, majd meglátogatták a nagykereki (Magyarország) határátkelőt.

A magyar küldöttséget Thoroczkay Zsolt, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztályának főosztályvezetője, a román delegációt Ovidiu Marian Barbier, Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) helyettes főigazgatója vezette – számolt be a Bihar megyei prefektúra.

A munkaülésen beszámoltak arról, hogy a tervezettnél egy hónappal korábban, a következő két héten belül átadják az észak-erdélyi autópályának Bihartól a magyar határig tartó szakaszát. A román fél arról is beszámolt, hogy megkötötték az A3-as autópálya Bihar–Bisztaterebes, illetve Szilágyzsombor–Vaskapu közötti szakaszainak kivitelezési szerződéseit, további 45 km-nek zajlik, újabb 50 km-nyi szakasznak pedig július végéig kiírják a közbeszerzési eljárását. A CNAIR illetékesei elmondták, terveik szerint 2021-re az uniós alapokból finanszírozott észak-erdélyi autópálya teljes nyomvonalán dolgozni fognak.

A magyar fél beszámolt az M3-es, Budapest–Nagykereki autópálya munkálatairól, és arról, hogy megkezdték a határhoz vezető szakasz átvételét.A két autópálya közötti határátkelő Nagykerekinél lesz majd, jelenleg a megnyitásához szükséges kétoldalú egyezményen dolgoznak. A román fél jelezte, kérni fogják a magyar hatóságoktól, hogy a nagykereki határátkelőnél árulhassanak majd autópálya-matricákat, illetve a borsi és nagykereki határátkelők szimultán működjenek addig, ameddig elkészül a nagyváradi kerülőút és az autópálya közötti összekötőút.

A találkozón szó esett a Szatmárnémeti–Óvár–Csenger gyorsforgalmi útról is, melynek a megvalósíthatósági tanulmányára és műszaki tervére írják alá hamarosan a szerződést.  A magyar fél beszámolt az M49-es gyorsforgalmi útról is, ez a tervek szerint Romániában folytatódik, és Szilágy megyében csatlakozik az A3-as autópályához. A projekt kapcsán külön találkozókat is szerveznek.

Az ülés végén ugyanakkor Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus rákérdezett az új határátkelő megnyitásának becsült idejére, azonban a felek erről csak annyit mondtak, hogy műszakilag a munkálatok átadásra készek, és a következő időszakban kormányszinten kell kiegészíteni a határátkelőkről szóló kétoldalú egyezményeket. A magyar fél javaslatára a munkacsoport legközelebb októberben Magyarországon ül össze – ha a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.








EZT OLVASTA MÁR?

X