Fellélegezhetnek a befizetők: idejében megszabadult a Wirecard-részvényeitől az NN Pensii


-A A+

2019 végén még 130 millió lej értékű részvénycsomaggal rendelkezett a magánnyugdíj alapkezelő. Néhány nap alatt a Wirecard-részvények elvesztették értékük 98 százalékát.

Mintegy kétmillió romániai kárvallottja lehetett volna minden idők legnagyobb németországi tőzsdebotrányának, melynek során fizetésképtelenné vált a Wirecard Rt., azt követően, hogy néhány hét alatt elvesztette tőzsdei értékének 98 százalékát. A legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár, az NN Pensii, a legutóbbi, áprilisban közzétett, 2019-re vonatkozó pénzügyi jelentése szerint 130 millió lej értékben birtokolt részvényeket a német online fizetési szolgáltatónál.

A botrány júniusban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Wirecard mérlegében szereplő összegből hiányzik 1,9 milliárd euró. A müncheni ügyészség gyanúja szerint Markus Braun, a Wirecard vezérigazgatója nem létező bevételekkel duzzasztotta fel a cég mérlegét, hogy azt a valóságosnál pénzügyileg erősebbnek tüntesse fel. A frankfurti tőzsdén jegyzett cég Németország 30 legnagyobb tőzsdei cége közé tartozott, értéke nemrég még 24 milliárd euró volt. A Wirecard 3,5 milliárd euróval tartozik a hitelezőinek, amit nincs honnan kifizetnie.

Az NN Pensiinek az elmúlt év végén még 200 ezer részvénye volt a vállalatban, amelyek aktívumainak 0,6 százalékát tették ki. A Ziarul Financiar gazdasági napilap kérdésére válaszolva az NN Pensii azt közölte, hogy a portfóliójában nincsenek már Wirecard-részvények. „Az NN Pensii által kezelt, 2 millió ügyfél nyugdíj-megtakarításait nem érinti a szóban forgó részvények árának alakulása, mivel II. Pillér NN nyugdíjalap tulajdonában már nincsenek Wirecard részvények” – közölte a társaság.

Azt nem lehet tudni, hogy az NN Pensii mikor adott túl a Wirecard részvénycsomagon. Februárban még úgy tűnt, hogy minden rendben van a német vállalat háza táján, az éves nyereség 40 százalékkal, 785 millió euróra nőtt. Valószínű, hogy az NN Pensii azt követően vált meg a részvényektől, hogy április folyamán elhalasztották a Wirecard 2019-es pénzügyi beszámolójának közzétételét, mivel a könyvvizsgáló nem talált 1,9 milliárd eurót. Azt nem lehet tudni, hogy az NN Pensii veszteséggel zárta-e a Wirecard-üzletet, ugyanis a nyugdíjalapok kezelői nem kötelesek részvénycsomagokra lebontva közzé tenni az eredményeiket.

A Wirecard a jelek szerint éveken keresztül komoly veszteségeket termelt európai és amerikai tevékenységén, márpedig ez jelentősen megnehezítheti azt, hogy a cég botrányban nem érintett részeit értékesíteni lehessen – idézte a Financial Times cikkét a napi.hu. Az Ernst & Young által auditált jelentéseiben 2016 és 2018 között azt állította magáról a társaság, hogy üzemi eredményhányada eléri a 22 százalékot (azaz 22 cent profitot csinál minden egy eurónyi árbevételéből) és hogy ebben az időszakban éves eredménye majdnem kétszeresére, 439 millió euróra emelkedett. Befektetőinek azt ígérte a menedzsment, hogy 2025-ig nyeresége megötszöröződhet. A gond csak az, hogy ez a nyereség valójában csak papíron létezett, legalábbis ez derül ki a KPMG nevű könyvvizsgáló cég jelentésének összefoglalásából.

Stabilan emelkedik az NN alapegységének értéke

A II. Pillér NN alapegységének értéke, 2019 júliusának eleje óta stabilan emelkedett 2020. február 19-ig, majd egy hónap alatt közel 15 százalékot esett. Azóta ismét növekvő tendencia érvényesül, a jelenlegi érték körülbelül 3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A II. pilléres hét hazai nyugdíjalap-kezelő számára 2019 nagyon jó év volt, átlagosan 11,8 százalékos hozamot értek el. Mivel az infláció 4 százalék volt, ez tekintélyes reálérték-növekedést jelent.

2008 óta a befizetések átlagos összérték-növekedése 154 százalék, míg az infláció csupán 41,8 százalék. 12 év alatt csak 2018-ben fordult elő, hogy az átlagos hozam elmaradt az infláció mértékétől, előbbi 1, utóbbi pedig 3,3 százalék volt. Az ügyfelek legjobb éve 2009 volt, amikor befizetéseik értéke 4,7 százalékos infláció mellett 17,7 százalékkal nőtt.








EZT OLVASTA MÁR?

X