Romániának van jelenleg a régióban az egyik legkisebb gazdasági válságkezelő programja


-A A+

A régióban Romániának van a második legkisebb gazdasági válságellenes programja, rosszabbul már csak az oroszok állnak - derül ki a UniCredit Bank Közép- és Kelet-Európára szakosodott vezető-közgazdásza, Dan Bucșa jelentéséből. Eszerint míg Oroszország a GDP-je 3,5 százalékát fordítja a járvány okozta gazdasági válság ellensúlyozására, addig Romániában ez az arány 4,8 százalék.

Dan Bucșa számitásai szerint Magyarország a GDP-je 10,1 százalékát fordítja válságkezelésre, Csehország pedig 23,5 százalékát. Bulgáriában ez az arány 5,5 százalék. 

A vezető közgazdász a közvetlen (adókedvezmény, állami támogatás stb) és az indirekt (hitelek, garancianyújtás stb.) támogatásokat vette figyelembe. Románia a közvetlen támogatásra a GDP 3,2 százalékának, a indirektre pedig a GDP 1,6 százalékának megfelelő összeget nyújtja. 

Az összehasonlításból kiderül, a támogatási program nagyságát és annak alkalmazási gyorsaságát illetően az élen Németország jár Európában, Németországot Csehország, Nagy-Britannia, Olaszország és Franciaország követi.

Dan Bucșa jelentéséből kiderül, bár Romániában kevés pénzt fordítanak válságkezelésre, a régióban ez egyik legdiverzifikált programot sikerült gyakorlatba ültetni, azaz sok szektort (közegészségügy, kis- és középvállalkozások, nagyvállalatok, háztartások, helyi önkormányzatok, állami befektetések) sikerült lefedni. 








EZT OLVASTA MÁR?

X