Alkotmányellenes a törvény, amely kárpótlást adna a gazdáknak természeti csapás esetén


-A A+

Az alkotmánybíróság helyt adott a kormány kifogásának, és alkotmányellenesnek minősítette azt a májusban elfogadott törvényt, amely szerint aszályra, árvízre és fagykár esetén kártérítést kapnának a gazdák.

A testület szerint teljes egészében alkotmányellenes a törvény, amely értelmében kártérítést fizetne az állam azoknak a gazdáknak, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A jogszabály ellentmondó rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetetlenné teszik annak megállapítását, hogy az állami támogatáshoz szükség van-e az Európai Bizottság tájékoztatására vagy sem. 

Az uniós előírások szerint a gazdáknak az állami segítség helyett biztosításokat kellene kötniük, hogy mindig legyen azonnali fedezetük a természeti károkra. Az állami segítség ugyanakkor hátrányos helyzetbe hozza azokat, akik mégis kötnek mezőgazdasági biztosítást, hiszen ők fizetnek azért, amit más gazdák az államtól megkapnak. A folyamatos állami támogatás ugyanakkor hátráltatja a mezőgazdasági biztosítási piac erősödését. 

A törvénytervezet megszövegezésekor nem kértek pénzügyi kimutatást a kormánytól, ami szintén alkotmányellenes - érvel a CCR. Az alkotmánybíróság döntése jogerős és kötelező érvényű.

A képviselőház május 27-én fogadta el döntő házként a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvénytervezetét, amelynek értelmében kártérítést kapnának azok a gazdák, akiknek a termésében kár keletkezett a kedvezőtlen időjárási jelenségek miatt. A jogszabály az aszályra, az árvízre és a fagykárra terjedt ki.

Adrian Oros mezőgazdasági és vidékfejlesztésért felelős miniszter néhány nappal később úgy nyilatkozott: a törvény populista és kivitelezhetetlen. "Erősen kell tartanunk magunkat a nyeregben, mert a parlament minden héten a nyakunkba zúdít néhány olyan szabályozást, amely forrást nélkülöző költségekkel jár" - fogalmazott június elején a miniszterelnök, aki szerint a kormánynak ki kell küszöbölnie azokat a populista intézkedéseket, amelyek fedezet nélküli költségekkel terhelik meg az államkasszát.








EZT OLVASTA MÁR?

X