Júniusban már kevésbé csökkent a forgalomba helyezett autók száma az EU-ban


-A A+

Míg májusban még a felére, júniusban már csak mintegy a negyedével csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviselete, az ACEA csütörtökön publikált jelentése szerint.

Júniusban 949,7 ezer új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban, 22,3 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 1,223 milliónál. A csökkenés mértéke azonban javult a májusihoz képest, amikor még 52,3 százalékos volt az elmaradás az egy évvel korábbihoz képest. Az autókereskedések júniusban már megnyitottak ugyan, a lakossági vásárlási aktivitás azonban nem tért vissza az előző évi szintre.

Júniusban az EU minden tagországában elmaradt a fogalomba helyezések száma az előző évitől - Franciaország kivételével, ahol 1,2 százalék volt a növekedés. A franciaországi növekedés a kormány alacsony emissziós modellek értékesítésére júniusban bevezetett ösztönzőinek tulajdonítható.

A nagyobb nemzeti piacok közül Spanyolországban 36,7 százalékkal, Németországban 32,3 százalékkal, Olaszországban 23,1 százalékkal maradtak el a forgalomba helyezések az előző évitől.

Az év első felében 38,1 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban. A legnagyobb visszaesést, 50,9 százalékosat Spanyolországban regisztrálták, a második legnagyobbat Olaszországban, 46,1 százalékosat. Franciaországban 38,5 százalékkal, Németországban pedig 34,5 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomban az év első felében mint 2019 első felében.

Romániában júniusban 10,161 ezer autót helyeztek forgalomba, 27,8 százalékkal kevesebbet a tavaly júniusi 14,082 ezernél. Az év első felében 30,7 százalékkal 49,616 ezerre csökkent a forgalomba helyezett autók száma az előző évi 71,620 ezerről.








EZT OLVASTA MÁR?

X