Eurostat: Romániában az egyik legmagasabb az éves infláció az EU-ban


-A A+

Júniusban 0,3 százalékra gyorsult az euróövezeti infláció a négyéves mélypontnak számító, májusi 0,1 százalékról - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken. Egy évvel korábban - 2019 júniusában - az euróövezeti infláció 1,3 százalék volt.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal emelkedtek a májusi 0,1 százalékos havi csökkenés után. A maginfláció 0,8 százalék volt a májusi 0,9 százalék után, az előző havihoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek a maginflációs körbe tartozó fogyasztói árak júniusban, míg májusban nem változtak.

Az Európai Unióban júniusban 0,6 százalékra gyorsult az infláció a májusi 0,6 százalékról. Tavaly júniusban 1,6 százalék volt az infláció az EU-ban. Májushoz képest az infláció mértéke hét uniós tagállamban csökkent, húszban pedig emelkedett.

A legalacsonyabb inflációt júniusban Cipruson regisztrálták, ahol 2,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak, Görögországban és Észtországban pedig 1,6 százalékkal mérséklődtek az egy évvel korábbihoz képest. A legmagasabb inflációt, 3,8 százalékost Lengyelországban regisztrálták júniusban.

Romániában ez az arány 2,2 százalékos volt júniusban, míg májusban 1,8 százalékot regisztráltak. Csehországban 3,4 százalékkal, Magyarországon 2,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban az egy évvel korábbihoz képest.








EZT OLVASTA MÁR?

X