Erdély legjei – Szilágy megye: a debreni integrált hulladéktároló (VIDEÓ)


-A A+

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

Az országban Kovászna megyén kívül csak a Szilágy megyei Debrennél működik olyan, uniós előírásoknak megfelelő integrált hulladéktároló, amelynek részlegei egy helyszínen találhatók meg. Szilágyi Róbertet, a Szilágy megye megyei tanács alelnökét és Nemes Ervint, a telep igazgatóját kérdeztük az Erdély legjei sorozatunkban. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

Az integrált hulladéktárolás lényege, hogy szelektíven gyűjtik a szemetet, és megpróbálnak minél többet belőle újrahasznosítani. A begyűjtött hulladékot kezelik, tehát kezeletlen hulladék nem kerül a tárolóba, ezzel a lehető legkisebbre csökkentve a környezetszennyezést.

A debreni hulladéktárolót 2016 júliusában adták át, és közel 32 millió euró értékű uniós támogatással valósulhatott meg. Itt mindennek meg van a helye: az alsó szinten történik a szelektív hulladék válogatása, bálázása és értékesítése, a felső szinten pedig a háztartási hulladék kezelése, őrlése és komposztálása. Az a hulladék, ami már nem komposztálható, az az EU-konform lerakóba kerül.

És hogy mi történik a tárolóban lévő szeméttel, amelyet már nem lehet újrahasznosítani? Kapszulaszerűen, hermetikusan lezárják, majd lefedik, befásítják és erdőt ültetnek a tetejére. A debreni szeméttelepen a beérkezett hulladék 55 százalékát tudják újrahasznosítani, ami megfelel az EU-s követelményeknek. Ezt az arányt a következő öt évben még azért javítani szeretnék különböző fejlesztések segítségével.

A telep 20 hektáron terül el, és naponta 150-200 tonna hulladék érkezik be, állandó jelleggel pedig 50-en dolgoznak a létesítményben. A hulladék szelektálása manuálisan történik, összesen tizenkét különböző frakciót válogatnak szét az alkalmazottak, és napi szinten 30-40 tonna hulladékot szortíroznak. A manuális szelektálás után a hulladékot bálázzák, majd ezeket a cég értékesíti.

A szeméttelepen emellett a szennyvizet is szűrik, annyira tisztává teszik, hogy öntözésre is használják. Emellett pedig komposztot is készítenek a háztartási szemétből. Napi szinten 40-50 tonna komposztot szitálnak át, az első osztályút értékesítik, a másodosztályúval pedig a hulladékgödröt takarják le, és zöldövezetek kialakításához használják.

Nemes Ervin, a telep igazgatója elmondta, hogy a hulladéktároló működése óta kevesebb a szemétilleték a Szilágyságban, mint más megyékben, és ez megkönnyíti a szilágyságiak életét, arról a tényezőről nem is beszélve, hogy mennyire jót tesz a környezetnek hosszú távon a jól működő integrált hulladéktárolás. 








EZT OLVASTA MÁR?

X