Szerdán újra megszavazza a képviselőház, de elhúzódhat a gyerekpénz megduplázása


-A A+

Az RMDSZ ragaszkodik a gyerekpénz megduplázásához, ezért megszavazza szerdán a képviselőházban a pótlék többlépcsős emeléséről szóló sürgősségi rendeletet elutasítását. Ám még hónapok telhetnek el, amíg a családok megkapják a megkétszerezett összeget.

A szenátus után várhatóan a képviselőház is elutasítja szerdán azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési pótlék mindössze 20 százalékos növelését irányozza elő szeptembertől. Ha a rendeletet elutasító törvényt kihirdeti az államfő, akkor hatályban marad az a jogszabály, amely az összeg megkétszerezését írja elő augusztustól.

Csép Andrea képviselő szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy az államfő vagy a kormány megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon. Klaus Iohannisnak emellett jogában áll visszaküldeni a jogszabályt a parlamentnek. Ezért az RMDSZ politikusa szerint akár két-három hónap is eltelhet, amíg a hatályba lép a pótlékot megkétszerező törvény.

Addig a többlépcsős emelést előíró sürgősségi rendelet marad hatályban. „Ez azt jelenti, hogy ha nem is 100 százalékkal, de 20 százalékkal nő szeptembertől a gyerekpénz. A rossz hír viszont az, hogy ha később hatályba lép az összeg megduplázásáról szóló törvény, a családok nem kapják meg visszamenőleg az összeget” – magyarázta Csép Andrea.

A politikus elmondta, szerdán az RMDSZ képviselőházi frakciója úgy döntött, hogy ragaszkodnak a pótlék megduplázásához, ezért a plénumban megszavazzák a többlépcsős emelésről szóló sürgősségi rendelet elutasítását. „Én a munkaügyi bizottságban is az elutasítás mellett szavaztam. Úgy gondolom, ha van egy törvény, amelyet a parlament megszavazott, az államfő pedig kihirdetett, akkor a kormánynak az a feladata, hogy előteremtse a jogszabály végrehajtásához szükséges pénzt” – jelentette ki a képviselő.

Csép Andrea emlékeztetett arra, hogy nem volt még járvány, amikor az államfő kihirdette a pótlék megduplázásáról szóló törvényt. Ám a kormánynak már akkor is az volt az első lépése, hogy egy sürgősségi rendelettel elhalasztotta a jogszabály hatályba lépését augusztusra. Közlése szerint mintegy 3,6 millió gyerek jogosult a pótlékra, tehát az intézkedés nagyon sok családot értint az országban.

Arra a felvetésünkre, hogy a járványhelyzet alaposan megtépázta a gazdaságot, a nyugíjemelés pedig további terheket ró a költségvetésre, ezért nem lenne-e valóban indokolt a pótlék fokozatos növelése, az RMDSZ képviselője felidézte: a kormány annak idején még csak meg sem adta a parlamentnek azt a lehetőséget, hogy beleszóljon az idei büdzsé tervezetébe. 

"Parlamenti vita hiányában csak egyetlen egy szempont, a kormányé érvényesült a költségvetés megtervezésekor. Most pedig azt látjuk, hogy duzzasztják a minisztérium alkalmazottak számát, hogy embereiket pozícióba juttassák, közbeszerzéseket hirdetnek kormányzati irodák felszerelésére, rengeteg a fölösleges kiadás. Nem kapunk egy összképet sem arról, hogyan áll a gazdaság. Nem tudom, meg lehet-e ilyen körülmények között kérdőjelezni azt, a gyermekeknek kell élvezniük prioritást" – fogalmazott Csép Andrea.

 








EZT OLVASTA MÁR?

X