Átalakulóban a hazai ingatlanpiac: nő a kereslet a városkörnyéki falusi házakra


-A A+

A növekvő kereslet ellenére az árak stagnálnak. Kolozsváron, az állandó forgalmi dugók miatt elindult egy ellentétes folyamat is, vannak, akik visszaköltöznek a városba.

Átalakulóban van a trend az ingatlanpiacon a járvány hatására, egyre többen szeretnének családi házba költözni a városok vonzáskörzetében fekvő falvakban. A tendencia egyértelműen a tavaszi kijárási tilalom kellemetlen tapasztalatainak a számlájára írható.

Sepsiszentgyörgy környékén érezhetően megnőtt az érdeklődés a kertes házak és a telkek iránt. "Egy 15-18 kilométeres körzetről van szó, ahonnan nem probléma az ingázás, hiszen be kell menni dolgozni, a gyereket be kell vinni iskolába. Főleg Bodokon, Árkoson, Illyefalván szeretnének egre többen házat vásárolni" - nyilatkozta a Maszolnak Kász János Zsigmond, a Sic Imob Prest ingatlanügynökség tulajdonosa.

Elmondása szerint a vásárlók preferenciáinak a változása amiatt is érthető, hogy annyi pénzből, amennyibe egy városi kétszobás tömbházlakás kerül, a megyeszékhely környéki falvakban nagyon szép házat lehet vásárolni, építeni. Az aktuális online hirdetések között találni 50 ezer euróért kínált tekintélyes méretű családi házat nagy kerttel, beltelket pedig négyzetméterenként 6-11 euróért.

Marosvásárhelyen körzetében szintén tapasztalható a jelenség, elsősorban Jedd lett népszerűbb a vásárlók körében, mondja Nemes Zoltán ingatlanszakértő. Annak ellenére, hogy az érdeklődés nőtt, a házárak nem emelkedtek számottevő mértékben, egy újonan épített, 3-4 ár kerttel rendelkező házat már meg lehet venni 100 ezer euró körüli összegért.

Az ország legnagyobb hirdetési portálján, az olx.ro-n elég sok jeddi házat kínálnak eladásra. Az árak 75 ezer eurónál kezdődnek, amennyiért egy négyszobás ingatlan alkalmi vételnek számít, de a háromszobások ára 100 és 130 ezer euró között mozog.

Kolozsvárról a magyar családok leginkább Ajtonyba, Györgyfalvára, Magyarfenesre, Tordaszentlászlóra és Kisbácsba költöznének, míg a román vásárlókat főleg szászfenesi és apahidai házak érdeklik, mondja Bónis Endre, a Reform ingatlanügynökség tulajdonosa. Az élénkülő érdeklődés ellenére a város vonzáskörzetébe tartozó falvakban a házárak lényegében stagnálnak, minimális mértékben, 3-4 százalékkal emelkedtek tavaly nyár óta.

A Kolozsvár környéki falvakban beépíthető telket, az olx.ro-n található hirdetések szerint 25 euró/négyzetméter átlagáron lehet vásárolni. Györgyfalva valamivel drágább, ott 40 eurót is elkérnek egy közművesített telek négyzetméteréért.  

Más erdélyi nagyvárosoktól eltérően, Kolozsváron egy ellentétes irányú mozgás is érvényesül, egyre több az olyan család, mely korábban kiköltözött falura, s most visszajönne a városba. "Ez főleg a kisgyermekes családokra jellemző, minél közelebb szeretnének lenni a belvároshoz" - mondja Bónis Endre. A beköltözőket az egyre nehezebbé váló közlekedés motiválja, az állandó forgalmi dugók ugyanis megkeserítik a környező falvakból ingázók életét, kiváltképp azokét, akiknek gyereket kell fuvarozniuk óvodába, iskolába.








EZT OLVASTA MÁR?

X