Javaslatcsomag készült a textilipar megmentésére


-A A+

A textilipar megmentése érdekében adókedvezményeket, a fizetések utáni járulékok csökkentését vagy ideiglenes eltörlését kérik az illetékes minisztériumoktól – közölte a Maszollal Antal Lóránt szenátor, aki szerint a textilipar sokat hozott, mégis keveset kap.

Udvarhelyszéken a textiliparban majdnem 2000 ember dolgozik. Ez a munkavállalóknak évi közel bruttó 10 millió euró bevételt generált – jelentette be Antal Lóránt szenátor. Hozzátette, nem kell ahhoz sem politikus, sem vállalkozó legyél, elég egyszerűen embernek lenned, hogy megértsd és átérezd ezeknek az embereknek a félelmeit, akik egyik napról a másikra munka nélkül maradhatnak.

„Igaz, hogy senki nem tudhatta, mily mértékűek lesznek világszinten a pandémia gazdasági hatásai. Az is igaz, hogy óriási áldozatot hoztunk mindannyian azzal a 90 napos böjttel, amin túl vagyunk” - mondta a szenátor. Megjegyezte, hogy a szerencsésebbeknek megadatott az a lehetőség, hogy otthonról, online dolgozhattak, de valójában mindannyiunk élete teljesen megváltozott.

„Az viszont nem igaz, hogy nem tudtuk, hogy a könnyűipar és a turizmus kerülhet a legrosszabb helyzetbe. Ha nincs megrendelés és nincs turista, akkor megáll a pénz mozgása, megáll az élet. Ez ilyen egyszerű!” - vélekedett Antal. Az udvarhelyszéki szenátor kihangsúlyozta, hogy az elmúlt hetekben többször egyeztetve az érdekeltekkel sikerült összeállítani egy olyan javaslatcsomagot, amelyet a munkaügy, pénzügy és gazdasági minisztériumoknak kiküldtek, hogy támpont lehessen az intézkedések kialakításában.

Arra kérték az illetékes minisztériumokat, hogy adókedvezményeket vezessenek be, csökkentsék a fizetések utáni járulékok mértékét vagy meghatározott ideig töröljék el ezeket.

„A kormánynak lépnie kell”

Kérték továbbá az energiaköltségek állami támogatását is, mivel a villanyáram a textilipar egyik legnagyobb költségtétele. Antal úgy gondolja, hogy a technikai munkanélküliség lehetőségének meghosszabbítása 2021. márciusáig ugyancsak elengedhetetlen feltétel az életben maradáshoz.

„Meggyőződésem, hogy a kormánynak kötelessége a textilipar segélykiáltására lépni, hiszen egy olyan iparágról beszélünk, amely az elmúlt 30 évben komoly pénzösszegekkel járult hozzá a mindenkori román állam költségvetéséhez. Segíteni kell nekik! Az nem segítség, ha kampány időszakban nagy meggyőződéssel 500 munkahelyet megígérünk teljesen alaptalanul, majd amikor 1500 udvarhelyszéki ember megélhetése kerül veszélybe, akkor becsületesen hallgatunk” - mondta Antal Lóránt.








EZT OLVASTA MÁR?

X