Kétszer is jóváhagyta a kormány az IMM Factor programot és az IMM Invest módosításait


-A A+

A memorandum elfogadása után a kormány egy sürgősségi kormányrendelettel jóváhagyta hétfői ülésén az IMM Factor programot - jelentette be hétfő késő este Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

Az IMM Factor a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került cégeknek nyújt segítséget. A faktoring típusú eljárásban amennyiben egy kereskedő egy terméket vagy szolgáltatást nyújtott egy cégnek, amely nem fizeti ki határidőre a kiállított számlát, egy pénzügyi szolgáltatóhoz fordulhat segítségért. A kereskedő vagy beszállító a még ki nem egyenlített, de a jövőben befolyó számlakövetelését eladhatja a pénzügyi szolgáltatónak, aki ezt az összeget előre, 80 százalékban kifizeti neki. Az IMM Factor keretében az állam a kifizetés 50 százalékáért garanciát vállal.  

Konkrét példával: ha egy kereskedő egymillió lejre adott el terméket egy cégnek és három hónapos kifizetési határidőt jelölt meg a számlán, a törlesztés elmaradása esetén elmehet egy faktoringot vállaló bankba és kérheti, hogy a pénzintézet fizesse ki a számla 80 százalékát, azaz 800 ezer lejt, amelynek feléért, 400 ezer lejért a kormány garanciát vállal. 

Egy kedvezményezett legfentebb ötmillió lejre kérhet garanciát. A program keretösszege egymilliárd lej. 

Elfogadták az IMM Invest program végleges formáját

A kormány módosította, majd elfogadta hétfői ülésén az IMM Invest program végleges formáját - jelentette be hétfő késő este Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője. A kabinet sürgősségi kormányrendelettel 15-ről 20 milliárd lejre emelte a program keretösszegét.

Egy másik módosítás értelmében a kis- és középvállalkozások a korábbi egymillió helyett ötmillió lejes felső határig igényelhetnek államilag garantált, kedvezményes kamatú forgóeszközhitelt.








EZT OLVASTA MÁR?

X