Az EU 1,5 milliárd euróval támogatja a romániai infrastruktúra- és katasztrófavédelmi fejlesztéseket


-A A+

Az Európai Unió kohéziós politikája csaknem 1,5 milliárd euróval támogatja a romániai közlekedési infrastruktúra és a katasztrófavédelem fejlesztését – olvasható az Európai Bizottság csütörtöki közleményében.

A brüsszeli testület 875,5 millió eurós támogatást hagyott jóvá a Nagyszeben–Pitești autópálya kezdő szakaszának megépítésére. Ez lesz az első autópálya, amely keresztezi a Kárpátokat, lehetővé téve az akadálytalan összeköttetést Romániában a transzeurópai közlekedési hálózat Rajna–Duna folyosóján. A folyosó zavartalan kapcsolatot biztosít a Konstanca kikötőjétől Nagylakig, összekapcsolva Románia középső és nyugati részét az európai autópálya-hálózattal.

 

Az EU továbbá 578,4 millió eurót ad Románia katasztrófa-elhárításának fejlesztéséhez. A beruházás új felszerelések vásárlásával, valamint a személyzet képzésével javítja Románia reagálási képességét a szárazföldön, a levegőben és a tengeren jelentkező vészhelyzetekre.

Elisa Ferreira kohéziós politikáért és reformokért felelős biztos elmondta, hogy mindkét projekt pozitív hatással lesz a gazdaságra és az emberek életminőségére. Az egyik program növeli a közúti biztonságot, lerövidíti az utazási időt, és csökkenti az utasok, illetve az áruk szállítási költségeit, míg a másik különösen releváns egy olyan ország számára, mint Románia, ahol a domborzat, valamint a sűrű folyami és patakhálózat miatt nagy a természeti katasztrófák veszélye – fogalmazott.
EZT OLVASTA MÁR?

X