Két új gyár épül Erdélyben: jövőre indul majd a termelés


-A A+

Az egyik Arad, a másik Kolozs megyében lesz, mindkettőben előregyártott betonelemek készülnek majd.

25 millió euró ráfordítással két gyárat épít Romániában az osztrák Leier. A munkálatok folynak, egyik üzem az Arad megyei Simándon, a másik pedig Kolozs megye északi részén, a Dézs közelében fekvő Kackón működik majd. Mindkettőben előregyártott betonelemeket állítanak majd elő, előbbiben 2021 júliusában, utóbbiban jövő év márciusában indul majd a termelés. A két gyárban 20-20 ember fog dolgozni.

A Leier 2004 óta van jelen Romániában. Első gyárukat 2005-kezdte meg a működését a Fehér megyei Felvincen. Azóta a cég nagyon kinőtte magát, főleg miután 2018-ban megvásárolta egy befektetési alaptól a Iași-i székhelyű Brickston téglagyártót. A tranzakció értéke piaci források szerint 25-30 millió euró volt. Egy évre rá a Leier megvette az egyetlen hazai tulajdonban levő cserép és kerámia építőanyag gyártót, a segesvári Siceramot. Jelenleg Romániában kizárólag ez utóbbi állít elő polieszter szigetelést tartalmazó téglát.

A Leier Rom kft. a hét országban, köztük Magyarországon aktív Leier csoport része, melynek 40 termelő egysége van, s tavaly 350 millió eurós forgalmat ért el. A hazai leányvállalat 2019-es árbevétele közel 24 millió lej volt, alkalmazottainak száma 45 volt. A Leier idehaza falazóelemeket, díszburkolatokat, kéményeket, cserepet, csatornázáshoz használt termékeket, födémrendszereket és előregyártott betonelemeket állít elő, más országokban azonban fémszerkezetek gyártásával, gépkocsi forgalmazással és ingatlanügyletekkel is foglalkozik.

Idén három új gyár kezdte el a munkát Erdélyben. A Mirdatod Prod Szászrégenben épített egy tejfeldolgozó üzemet, melynek a napi kapacitása 150 ezer liter. A beruházás értéke 7 millió euró volt. Marosszentgyörgyön a Kovács Pékség 4 millió euróból hozott létre új pékséget. A Temes megyei Gyertyámoson az Ice Dyp Balas fagylaltgyártó cég épített üzemet. Ebben 50 alkalmazott dolgozik, maximális gyártási kapacitása óránként 5 000 kg fagylalt.

Egy negyedik gyár a Hunyad megyei bányavárosban, Urikányban épült fel, tulajdonosa az élelmiszeripari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Maribel Prodcom. Az épület már áll, a berendezések beszerelése folyamatban van. Ebben az 1,8 millió eurós üzemben erdei gyümölcsöket fognak feldolgozni, a termelés előreláthatóan idén elkezdődik.     








EZT OLVASTA MÁR?

X