Júniusban csökkent az áramfogyasztás az EU-tagországok nagy részében


-A A+

Az Európai Unió országainak nagy részében csökkent az áramfogyasztás júniusban, miután március közepétől izolációs intézkedéseket vezettek be a koronavírus-járvány terjedésének fékezése érdekében - derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat által hétfőn közzétett adatokból.

A COVID-19 indokolta korlátozások a gyárak, iskolák, éttermek, szállodák bezárásához vezettek, az emberek otthon ültek, és a visszaeső kereslet miatt számos vállalat jelentősen csökkentette termelését. Bár május végén és június folyamán sok országban enyhítettek a korlátozásokon és beindult a turizmus, az EU villamosenergia-fogyasztása júniusban 7,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint más júniusi hónapban 2016 és 2019 között.

A 2016-ban jegyzett legalacsonyabb júniusi áramfelhasználáshoz mérten Görögország, Spanyolország, Horvátország, Ciprus, Lengyelország és Szlovénia több mint 10 százalékos csökkenést jelentett. Mivel ezeknek az országoknak a többségében az idegenforgalom a legjelentősebb ágazatok közé tartozik, vélhetően a turisták számának csökkenése vezetett az áramfogyasztás visszaeséséhez.

Hét tagországban (Dánia, Németország, Olaszország, Luxemburg, Ausztria, Portugália és Finnország) 5 és 10 százalék közötti, nyolc uniós államban (Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Magyarország, Hollandia, Románia és Szlovákia) 1 és 5 százalék közötti fogyasztáscsökkenést jegyeztek. Lettországban és Litvániában nem változott az áramfogyasztás, a többi tagállamban (Észtország, Írország, Málta és Svédország) pedig nőtt a júniusi hónapban mért legalacsonyabb szinthez viszonyítva.








EZT OLVASTA MÁR?

X