Dísztéglagyárat épít Maros megyében egy nagy építőipari szereplő


-A A+

A beruházást 3,6 millió eurós állami támogatással szeretnék megvalósítani.

Építőanyaggyár épül a Marosvásárhely vonzáskörzetében található Marosszentkirályon. A beruházás gazdája a Daw Bența Románia kft., melynek már több üzeme működik a Maros megyei településen. A román-német vegyesvállalat állami szubvenciót igényelt a beruházás megvalósításához. Az megpályázott támogatás értéke 17,5 millió lej, kb. 3,6 millió euró. A tervek szerint a munkálatok már idén elkezdődnek, a kivitelezés időtartama 15 hónap.

Az üzemben 80 munkás fog dolgozni. A gyárban Meldorfer típusú dísztéglát fognak gyártani, amelyet főleg régi épületek felújításánál alkalmaznak. Romániában jelenleg nem készül ilyen dísztégla, a belföldi szükségletet importból fedezik. A Daw Bența kft. német társtulajdonosa Németországban gyárt olyan dísztéglát, amilyet Marosszentkirályon fognak előállítani. A cégvezetés tájékoztatása szerint a növekvő romániai kereslet miatt döntöttek a hazai termelési kapacitás létrehozásáról.

A 2001-ben alapított Daw Bența kft. az egyik legjelentősebb hazai építőanyagot előállító és forgalmazó vállalat. A cég kültéri és beltéri mosható festékeket, vakolóanyagokat, tapétát, belsőépítészeti dekorációs anyagokat és hőszigetelő termékeket gyárt. A termelés a vállalat két és fél hektáros marosszentkirályi telephelyén folyik.

A Daw Bența kft. tavalyi árbevétele 130,9 millió lej volt. A közel 300 embert foglalkoztató cég a moldáv és a bolgár piacon is jelen van.







EZT OLVASTA MÁR?

X