Az utazási korlátozások ellenére idén is tetemes az idegenforgalmi deficit


-A A+

Hét hónap alatt közel 1 milliárd euróval több pénzt költöttünk külföldön annál, amennyit a határon túlról érkezők nálunk hagytak.

Nem igazolódtak be a várakozások, hogy a nemzetközi utazási korlátozások nem hogy ártanának, de akár használhatnak a romániai idegenforgalomnak. A Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint júliusban a külföldön nyaraló román állampolgárok 183 millió euróval költöttek többet, mint amennyit a hozzánk a határon túlról érkezők. Ez valamivel kedvezőbb, mint az egy évvel korábbi adat, amikor 235 millió euró volt a turisztikai deficit.

Idén nyáron a hazai turisták főleg Bulgáriát és Görögországot célozták meg, a korábbi években szintén roppant népszerű Törökországba irányuló forgalom minimális volt. A külföldön nyaralók száma lényegesen alacsonyabb volt, mint az elmúlt években, ugyanakkor a Romániába látogató külföldiek száma is drasztikusan visszaesett. 2019 júliusában 301 ezer külföldi látogató érkezett az országba, idén azonban 90 százalékkal kevesebben, mindössze 30 ezren voltak. A belföldi nyaralók száma szintén elmaradt a tavalyi szinttől, az Országos Statisztikai Intézet nyilvántartása szerint idén 34 százalékkal voltak kevesebben, mint 2019-ben.

Az év első hét hónapjában az idegenforgalmi deficit 950 millió euró volt, ami körülbelül negyedével kevesebb a tavalyi 1,3 milliárdnál. A külföldre kivitt pénzösszeg ennél sokkal nagyobb arányban, 45 százalékkal csökkent, 1,6 milliárd euróra a 2019-es 2,9 milliárdról.

Az ország nemzetközi turisztikai pénzügyi mérlegére vonatkozóan több becslés is létezik, a BNR szerint a 2019-es hiány 2,1 milliárd eurót tett ki, ami minden idők legnagyobb összege. A deficit értéke évről-évre nőtt az elmúlt időszakban, mivel az életszínvonal növekedésével egyre többen engedhették meg maguknak a külföldi utazást. 2018-ban még csak 1,6 milliárd volt a deficit, a rá következő évben már 31 százalékkal több. Múlt évben a romániai turisták 5,3 milliárd eurót költöttek el más országokban, ami három és félszerese a 2008-as 1,47 milliárdnak.








EZT OLVASTA MÁR?

X