Tanszerekre is kevesebbet költöttünk a járvány miatt


-A A+

Legkevesebb 30 százalékos forgalomcsökkenésről számolnak be a tanszerpiaci szereplők. Egy online felmérés szerint idén a családok 51 százaléka 500 és 1 000 lej közötti összeget szánt az iskolakezdéssel kapcsolatos költségekre.

A gazdasági válság és a járvány okozta általános bizonytalanság együttes hatásaként a családok jelentős része visszafogta idén a tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásokat. Azt, hogy az ez évi forgalom elmarad a megszokottól, már augusztusban érezhető volt. Az ágazat egyik legnagyobb, 43 könyves-, illetve papír-írószer boltot működtető és online kereskedelemmel is foglalkozó vállalatánál, a Compania de Librării București Rt.-nél az utolsó nyári hónap árbevétele 40 százalékkal maradt el a tavalyitól, s a mutatók szeptemberben sem javultak látványosan.

Hasonló szellemben nyilatkoztak egy, Kolozsvár belvárosában működő, tanszereket forgalmazó üzlet munkatársai. Elmondásuk szerint az idei árbevétel legalább 30 százalékkal kevesebb a 2019-esnél, minden termékkategória esetében nagyjából azonos mértékű a visszaesés. Hozzáteszik, hogy évek óta tapasztalnak egy negatív trendet, ami annak tulajdonítható, hogy egyre több a plázákban működő konkurens bolt, s a hipermarketek és a diszkont-áruházak is kínálnak tanszereket, ráadásul jellemzően gyengébb minőségű termékeket, dömpingáron. Az idei gyenge keresletet azonban egyértelműen a járvány számlájára írják, a forgalom meg sem közelíti azt a szintet, amire számítottak.

A kisboltok forgalmának idei csökkenéséhez az is hozzájárulhat, hogy a kijárási tilalom idején megugrott az online kereskedelem népszerűsége. Az iskolakezdésből a multinacionális áruházláncok igyekeznek maximálisan profitálni, Back to school (vissza az iskolába – szerk.megj.) kampányaik keretében promóciós áron ajánlják az iskolatáskákat, tanszereket.   

Egy július folyamán készített online felmérés szerint a gyermekes családok 84 százaléka tervezte idén, hogy az iskolakezdés miatt számottevő bevásárlást végez. A megkérdezettek 51 százaléka 500 és 1 000 lej közötti összeget szánt ilyen célra, s mindössze 15 százaléknak volt ezer lejt meghaladó költségvetése.

Az alanyok 69 százaléka sportruházati cikkek, 55 százalék pedig sportcipő beszerzését tervezte. Iskolatáska 33 százalék beszerzési listáján szerepelt, utcai cipő vásárlását 47 százalék, különféle tanszerekét pedig a családok 51 százaléka ítélte szükségesnek. 18 százalék nyilatkozta, hogy iskolai egyenruhát szándékozik vásárolni.








EZT OLVASTA MÁR?

X