Mezőgazdasági és élelmiszeripari területen terjeszkedik az OTP csoport


-A A+

A magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte az OTP csoportnak a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

A GVH keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a versenyhatóság eljárása a ZA-Invest Béta Kft. Csillag Csemege Kereskedelmi Kft. feletti irányításszerzését vizsgálta. A ZA-Invest Béta Kft. az OTP csoporthoz tartozó PortfoLion Zöld Magántőke Alap tulajdonában van, a céltársaság pedig a NAGISZ Mezőgazdasági Termelő és Szolgáltató Zrt., és a hozzá tartozó cégek holding vállalata. Ez a cégcsoport állítja elő egyebek mellett a Nádudvari márkát használó tej- és hústermékeket.

A közlemény szerint a két fél kapcsán a GVH nem talált káros versenyhatásokat, de a tranzakció felvetette a koordinatív hatás lehetőségét az OTP csoport, illetve a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon szintén aktív Csányi csoport kapcsolatában, amely alapján a két agráripari vállalatcsoport összehangolhatná piaci magatartását.

Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, a felek a versenyhivatallal egyeztetve vállalást tettek az esetleges versenyprobléma orvoslására. A vállaltak alapján az OTP csoporton belül a PortfoLion Zöld Magántőke Alappal kapcsolatos információk és döntések - egy cégen belüli szabályozással elhatárolva - a Csányi csoporthoz köthető vezetőkön kívüli más vezetőkhöz kerülnek.

A döntéshozatal elválasztása így megfelelően képes kiküszöbölni a felmerült versenyaggályt. A vállalt belső szabályozás a magántőke alap későbbi befektetéseire is vonatkozik - közölte a GVH.

A versenyhatóság meggyőzőnek értékelte az OTP által tett vállalás tartalmát és részletezettségét az esetleges versenyprobléma megfelelő orvoslására. A vállaltak betartását biztosítja, hogy a GVH később utóvizsgálat keretében ellenőrizheti azok végrehajtását - áll a közleményben.








EZT OLVASTA MÁR?

X