Költségvetés-kiegészítésről és beruházásokról döntött a Maros Megyei Tanács


-A A+

Beruházásokról és költségvetés-kiegészítésről és döntött 2016–2020-as mandátum utolsó, szerdai ülésén a Maros Megyei Tanács. Az ülés elején a testület elnöke, Péter Ferenc megköszönte a testület tagjainak az elmúlt négy év munkáját.

„Köszönöm minden tanácsos munkáját és a jó együttműködést is. A testület tagjai közül néhányan folytatják a munkát a következő ciklusban is, de új tanácsos társaink is lesznek. Fontosnak tartom a jó együttműködés fenntartását a következő időszakban is, hogy befejezzük az elkezdett projektek, illetve, hogy minél több új beruházást és programot indítsunk a megye fejlesztése érdekébe" – emelte ki Péter Ferenc.

A tanácsülésen 25,6 millió lejjel egészítették ki a Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetését, az összeget az Országos Egészségbiztosítási Alapból kapta Maros megye  az egészségügyi személyzet megnövekedett béreinek fedezetére. A tanácsosok emellett 595.000 lejt hagytak jóvá a Maros Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság számára, amelyet működési költségekre és beruházásokra fordíthat az intézmény.

A megyei tanács az ülésen beleegyezését adta ahhoz, hogy a Transilvania Sud S.A. villamosenergia-elosztó vállalat fejlessze az energiahálózatot a Maros Megyei Klinikai Kórház Gheorghe Marinescu utcában található klinikáinál. Az elmúlt években a környéken működő egészségügyi egységeknek megnőtt az energiaszükséglete, ezért kérték a szolgáltatótól, hogy fejlessze a hálózatot.

A klinikáknak egyrészt az új egységek, így például a tavaly befejezett új sugárterápiás bunker miatt van több energiára szüksége, másrészt az orvosi osztályok korszerűsítésével és új, nagyobb energiafogyasztású berendezések miatt szükséges a hálózat fejlesztése. A beruházásnak köszönhetően biztonságos feltételek között működhetnek majd az új orvosi eszközök és berendezések.

Műszaki tervek készítésére kaptak uniós támogatást

A megyei tanács a Központi Fejlesztési Régió Ügynökségével kötött partnerség keretében nyert támogatást arra, hogy európai alapokból készítse el a 153 A és 153 jelzésű, Nagyernye-Nyárádremete-Szováta közötti megyei út korszerűsítésének műszaki dokumentációját. A projektre a 2014-2020 közötti technikai segítségnyújtás operatív program keretében kap vissza nem térítendő finanszírozást a megyei önkormányzat, összesen 2.425.874,18 lejt, amely a költségek elszámolható értékének 98 százalékát teszi ki.

A Maros Megyei Tanácsnak 49.507,64 lejjel kell hozzájárulnia a tervek elkészítéséhez. A Nagyernye és Szováta közötti megyei út korszerűsítésére előkészített tervek alapján a megyei tanács pályázatot készül benyújtani a 2021–2027 közötti operatív programok keretében.

Körforgalom épül a repülőtér előtt

A marosvásárhelyi repülőtér könnyebb megközelítése érdekében az E60-as úton egy körforgalmat fog kialakítani a megyei tanács.  A szerdai ülésen a testület elfogadta a beruházás műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházás összértéke 3.311.588,90 lej áfával, a kivitelezés határideje 3 hónap a munkálatok megkötésétől számítva.

A projekten belül az E60-as utat 4 sávosra szélesítik, 2-2 sávra mindkét menetirányba, emellett  a repülőtér bejáratánál az út mindkét oldalán autóbuszmegállót fognak kialakítani, hogy meg tudjanak állni a menetrend szerinti járatok. Szintén a mai ülésen jóváhagyták a repülőtéren található Aurel Vlaicu emlékmű felújításának műszaki és gazdasági mutatóit. A befektetés értéke 575 785,35 lej, kivitelezési határideje 6 hónap.








EZT OLVASTA MÁR?

X