A Paracetamol gyártója a járvány egyik nyertese


-A A+

Az olcsó, recept nélkül kapható gyógyszerből idén két és félszer annyit adtak el, mint tavaly.

A gazdaság egészének nagyon ártott a koronavírus-járvány, vannak azonban vállalatok, melyek szépen profitálnak belőle. Ezek egyike a Zentiva gyógyszergyártó hazai leányvállalata, melynek a forgalma kedvezően alakult. Ennek a fő oka az volt, hogy nagyon megugrott a Paracetamol iránti kereslet, azt követően, hogy ezt a koronavírus enyhe formájának kezelésére alkalmas gyógyszernek nyilvánították a hazai egészségügyi hatóságok.

A világ vezető, gyógyszeriparra szakosodott piackutató cége, az IQVIA adatai szerint a Paracetamol piaci részesedése a recept nélkül vásárolható gyógyszerek kategóriájában egyetlen év alatt a két és félszeresére nőtt, a tavalyi 4,4 százalékról 11,8 százalékra. Az év első nyolc hónapjában a gyógyszertárak 6,5 millió doboz Paracetamolt adtak el. Az ugrásszerűen megnőtt kereslet miatt a Zentiva háromszorosára növelte bukaresti üzemének termelési kapacitását. A vállalat vezetőségének közleménye szerint a gyár kizárólag a belföldi piacra termel.

2019-ben a Paracetamol még csak a 22. legnépszerűbb recept nélkül vásárolható gyógyszer volt idehaza, idén augusztusra azonban feljött a harmadik helyre. A példátlan diadalmenet eredményeként a Paracetamol megelőzte többek között az Antinevralgicot, s már csak a Nurofen és a Parasinus előzi meg.

Fellendülés után feketeleves

A gyógyszerpiac egészét ugyanakkor visszavetette a járvány. Az első negyedévben még jól alakultak a mutatók, köszönhetően főleg annak, hogy márciusban az emberek megrohanták a gyógyszertárakat. Az első három hónapban 4,8 milliárd lejért vásároltunk gyógyszereket, ami 3,5 százalékos növekedés 2019 azonos időszakához képest.

A mennyiségi növekedés még nagyobb, 9,7 százalékos volt. Ez a recept nélkül kapható termékeknek volt betudható, melyekből 1,35 milliárd lejre árultak a gyógyszertárak, ami 26,8 százalékkal haladta meg a tavalyi bevételt. A receptre kapható gyógyszerekre ellenben már az első negyedévben 3,3 százalékkal kevesebb pénzt adtunk ki, mint 2019-ben.

Áprilisban aztán drasztikus visszaesés következett, mennyiségben 28 százalékkal kevesebb gyógyszer kelt el, mint egy évvel korábban. A tendencia, ha kisebb mértékben, de az elkövetkező hónapokban is érezhető volt. Júniusban 16,6 százalékkal volt kisebb a gyógyszergyártók árbevétele a tavalyinál, az első féléves mérleg pedig mínusz 6,26 százalékot mutat. Ez a tendencia leginkább a recept nélkül vásárolható gyógyszerek piacán érződik, s hangsúlyosan tapasztalható egy elmozdulás az olcsóbb termékek felé.

A hazai gyógyszerpiacon a recept nélkül kapható termékek aránya értékben 28, mennyiségben, dobozszámban pedig 39,8 százalék volt tavaly.








EZT OLVASTA MÁR?

X