Cseke Attila: ha az ANL-lakásokra vonatkozó törvénnyel van gond, azt kell megváltoztatni


-A A+

Keddi interpellációjára vár választ, és ha szükséges törvénymódosítást kezdeményez az ANL-lakások árának idei drasztikus emelkedése miatt, mondta csütörtökön Nagyváradon Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es szenátor.

Ez év július 29-én bocsátotta ki Ion Ștefan fejlesztési miniszter az ANL-lakások eladási árát meghatározó rendeletet, amely egyik napról a másikra több mint felével emelte meg ezeknek a lakásoknak az árát – mondta Cseke Attila, aki egy konkrét nagyváradi esetről is beszámolt: egy kétszobás, körülbelül 50 négyzetméteres lakás eladási ára 177 023 lejről 273 221 lejre emelkedett a rendelet kibocsátása után.

A szenátor több kérdésre vár választ, például arra, hogy úgy vélik-e az illetékesek, hogy ez az intézkedés segíti a fiatalok életkezdését, itthon maradását, illetve ha törvényi problémák vannak, akkor mikor módosítják úgy a törvényt, hogy ne legyenek ilyen drasztikus áremelkedések.

Problémás az is, hogy a lakások árát meghatározó rendeletet 2013 óta rendszerint júliusban bocsátják ki, nem az adott év elején, mondta Cseke Attila, aki az adatokat is kikereste. Mint mondta, 2013-ban például 326 eurós négyzetméterenkénti árat szabtak, a 2014-es rendeletet nem sikerült megtalálnia, de 2015-ben 1691 lej volt négyzetméterenként, 2016-ban 1593 lej, 2017-ben 1700 lej, míg 2018-ban 1578 lej volt az egy négyzetméterre számolt ár.

„Látszik tehát, hogy akár csökkenés is volt, míg a tavalyi 1916 lejről idén drasztikusan 2996 lejre emelkedett a négyzetméterenkénti eladási ár” – hívta fel a figyelmet a politikus.

A szenátor azt is hozzátette: az interpellációjára kapott válaszok függvényében nyújt majd be módosító javaslatot annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék az ilyen nagy áruemelkedéseket.

(Címlapkép: a szerző felvétele)








EZT OLVASTA MÁR?

X