Bemutatták az elektromos Daciát


-A A+

A jövőre forgalomba kerülő Dacia Spring Electric 225 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel.

„A Dacia Spring az elektromos autók Loganja” – jelentette ki a jármű online bemutatóján Luca de Meo, a Renualt csoport elnök-vezérigazgatója, az új modell barátságos vételárára utalva.  

Az első, Dacia márkanévvel forgalmazott elektromos személygépkocsi hatótávolsága 225 km, tehát elsősorban városi és elővárosi közlekedésre alkalmas. ECO üzemmódban a hatótávolság mintegy 10 százalékkal megnövelhető, azon az áron, hogy a jármű végsebessége 125-ről 100 km/órára csökken.

Az elektromosságot egy 28,6 kWh-s akkumulátor tárolja, mely egy 44 lóerős villanymotort táplál. Az autó méretei is a viszonylag szűk, városi utcákhoz lettek szabva: hossza 3,73, szélessége 1,62, magassága pedig 1,51 méter. Háztartási konnektorról közel 14 óra alatt lehet majd teljesen feltölteni, azonban 7,4 kW-os töltőberendezésről csak 5 órát vesz igénybe a művelet.

Az alaptípus csomagtartója 300 literes lesz, a Cargo verziót azonban 800 literessel fogják gyártani. A Dacia Spring Electric vételárát jövő tavasszal hozzák majd nyilvánosságra, azonban biztos, hogy az 15 és 20 ezer euró között lesz. Ez azt jelenti, hogy a Roncsautóprogram keretében 10 ezer euró körüli összegért hozzá lehet majd jutni.

A Dacia Springet az eredeti tervek szerint az idei Genfi Autószalonon mutatták volna be, azonban a járvány közbeszólt. Az elektromos Dacia gyártása jövőre kezdődik, az első autókat az ősz folyamán fogják leszállítani a megrendelőknek.

A piac nagy reményekkel várja a Dacia Springet, ami főleg az árának tudható be, ugyanis az Európában kapható legolcsóbb elektromos autó lesz. A jármű iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a Magyarországon előjegyezhető 100 darabot 4 óra alatt lefoglalták. A jelenleg piacon levő legolcsóbb elektromos személyautó a Skoda CITIGOe IV, mely 20 ezer euróba kerül.








EZT OLVASTA MÁR?

X