Hiába van válság, idén is szívesen jönnek Romániába az ázsiai vendégmunkások


-A A+

Szeptember végéig több EU-n kívüli munkavállaló jött Romániába, mint 2018-ban tizenkét hónap alatt.

A gazdasági válság és a növekvő munkanélküliség ellenére nem tűntek el az egzotikus országokból érkező dolgozók a hazai munkaerőpiacról. A Kolozsvár központjában, a prefektúra épületével szemközt található Al.I. Cuza szobor körüli terecske felújítása nagyban folyt szeptember elején, zömében vendégmunkásokkal.

A munkaterületen, volt, hogy 15-20 fő is dolgozott, elvétve akadt köztük fehér ember, a kinézetük alapján valószínű, hogy többségük Indiából vagy Bangladeshből származik. Meglehet, hogy őket még a járvány, illetve a válság kitörése előtt verbuválták, azonban az Európai Unión kívüli országokból idén is érkeztek szép számban munkavállalók, ha nem is annyian, mint tavaly.

2019-ben a kormány 30 ezerben állapította meg a nem uniós államokból érkező személyek számára kiadható munkavállalási engedélyek számát. A teljes kvóta végül nem került felhasználásra, csak 26 ezer vendégmunkás érkezett az országba, azonban így is jóval többen voltak, mint a korábbi években.

2018-ban 15 ezer uniós kívüli munkavállalót fogadott Románia, 2017-ben 8 500-t, 2016-ban pedig csupán 5 500-t. 2020-ra maradt a 30 ezres kvóta, azonban a gazdasági válság miatt erősen visszaesett a unión kívüli munkavállalók száma, szeptember végéig 16 ezren kaptak munkavállalási engedélyt.

A briteknél vendégmunkáshiány van. A Brit Baromfitanács szerda este közzétett felhívásában azt javasolja, hogy a brit kormány legalább ezer magyar, lengyel, román, bolgár, szlovák, cseh és szlovén idénymunkást mentesítsen az idei karácsonyi szezonra a külföldről beutazók számára két hétig kötelező elkülönítés alól.  A testület szerint a brit pulykatenyésztők erőteljesen rá vannak utalva az olyan szakképzett és hatósági engedéllyel bíró uniós munkavállalókra, akiknek gyakorlatuk van a pulykafarmokon végzett munkában, a vágásban és a húsfeldolgozásban, mivel nincs elég megfelelő képesítésű hazai munkavállaló ezen a szakterületen.

A fő megrendelő az építőipar

A Multi Professional Solutions munkaerő közvetítő cég tavaly 2 ezer vendégmunkást hozott az országba, többségük Nepálból, Indiából, Sri Lankáról, Indonéziából és a Fülöp-szigetekről jött. Az idei év első három hónapjában 300 ázsiai ügyfelük volt, azóta azonban csak pár tucat.

„A vendéglátóiparba, az építőiparba, az élelmiszeriparba és műanyagiparba érkeztek. A vendéglátóipariak zömét át kellett irányítanunk, a többség az építőiparban helyezkedett el, segédmunkásként. Csak 10-15 százalékuk döntött a hazatérés mellett” – nyilatkozta Corina Constantin, a cég vezérigazgatója.

A járvány kitörését követően érezhetően megnőtt a kereslet a bébiszitterek iránt. A Multi Professional Solutions idén 50 ilyen igénylést kapott, jóval többet, mint 2019-ben. „A szülőknek dolgozniuk kell, a nagymamát nem akarják veszélynek kitenni, ezért ezt a megoldást választják” – mondja a cégvezető.  

A legnagyobb megrendelők idén is az építőipari vállalatok voltak, amelyek továbbra is nehezen találnak hazai szakmunkásokat, munkagépkezelőket, hegesztőket, ezért szívesen alkalmaznak ázsiaiakat.








EZT OLVASTA MÁR?

X