A fogyasztók egyötöde élt a szabadpiaci gázszolgáltatás adta lehetőségekkel


-A A+

A gázfogyasztók zömét vagy nem érdekli, hogy szabadpiac van, vagy elégedett eddigi szolgáltatójával.

Július 1.-től szabadpiaci feltételek mellett történik Romániában a lakossági gázszolgáltatás. Ez azt jelenti, hogy megszűnt a földgáz árának hatósági szabályozása, a szolgáltatók szabadon dönthetnek arról, milyen áron kínálják azt a kisfogyasztóknak, utóbbiak pedig eldönthetik, mely cégtől szeretnének vásárolni.

Az energiaárakat szabályozó hatóság, az ANRE adatai szerint június 30.-ig, a 3,844 millió lakossági felhasználó 12 százaléka élt a szabadpiac adta lehetőséggel, s választott új szolgáltatót, illetve alkudott ki előnyösebb árat korábbi szolgáltatójától. Szeptember végéig további, körülbelül 350 ezer fogyasztó élt a szabad szolgáltatóválasztás jogával, s kötött új szerződést. Ez azt jelenti, hogy mostanáig a fogyasztók hozzávetőleg 22 százaléka kötött szabadpiaci szerződést.

A szolgáltató megváltoztatásának a joga továbbra is fennáll, azt az aktuális szolgáltató nem akadályozhatja, ingyenes és nem feltételez műszaki változtatásokat a fogyasztónál.

Időközben a földgáz lakossági ára csökkent, de ez nagyrészt vélhetően a nyersanyag világpiaci ára alakulásának tudható be, s kisebb mértékben a hazai árliberalizációnak. Az árliberalizáció előtti hetekben úgy tűnt, hogy bár a hatóságok azt remélik, olcsóbb lesz a földgáz ha megszűnik a központi szabályozás, ez mégsem következik be.

Június közepén a két legnagyobb lakossági szolgáltatónál, az E.ON Energie Romániánál és az ENGIE-nél a földgáz fogyasztói ára 131,92, illetve 124,92 lej/Mwh volt. A legjobb árat akkor a Mihoc Oil kínálta, 107,73 lej/Mwh-t. Jelenleg, a Marosvásárhelyen aktív szolgáltatók közül az Enel Energie rt.-nél, a Nova Power&Gas nevű cégnél és az Enel Energie Muntenia Rt.-nél a legolcsóbb a gáz, 96,10 lej/Mwh. A négy hónappal korábbi minimális árnál most 14 vállalatnál olcsóbb a gáz. Az ENGIE Románia aktuális fogyasztói ára 99,10 lej/Mwh, míg E.ON-nál 103,56 lej/Mwh. Előbbi hozzávetőleg 25, utóbbi 17 százalékkal csökkentette az árat.

(Nyitókép forrása: Maros Megyei Tanács)








EZT OLVASTA MÁR?

X