Románia megtámadta az Unió bíróságán a közös mobilitási csomag egyes előírásait


-A A+

Románia pénteken megtámadta az Európai Unió Bíróságán az uniós mobilitási csomag azon előírásait, amelyek hátrányosak a román fuvarozók számára – közölte pénteken a külügyminisztérium.

Románia a kormány révén három keresetet is benyújtott a csomag azon előírásai ellen, amelyek hátrányosan érintik az áruszállítókat, és az előírások megsemmisítését kérte.

A mobilitási csomag egyes rendelkezései augusztusban léptek hatályba. A fuvarozó cégeknek úgy kell megszervezniük a nemzetközi áruszállításban a járművezetők munkáját, hogy a sofőrök három- vagy négyhetente haza tudjanak menni.

Emellett a gépjárműveknek legalább nyolchetente vissza kell térniük a cég központi telephelyére. Lucian Bode közlekedési miniszter korábban elmondta, hogy a román gazdaság veszteségei több milliárd euróra rúgnak majd ezen előírások bevezetése miatt. A külügy jelezte, hogy kész csatlakozni a többi uniós tagállam hasonló jogi eljárásához, amennyiben ők is úgy döntenek, hogy megtámadják az Európai Unió Bíróságán a csomag előírásait.

Az Európai Parlament augusztusban szavazta meg a mobilitási csomagot, amelynek célja, hogy felszámolja a versenytorzító jelenségeket a közúti szállítási ágazatban, javítsa a gépjárművezetők szociális és munkakörülményeit. Románia más nyolc európai uniós tagállammal együtt (Bulgária, Ciprus, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Málta, Portugália) ellenezte a csomag elfogadását.

(Címlapkép forrása: Román Határrendészet)








EZT OLVASTA MÁR?

X