A plázákra nem hat a vírus: egymás után nyílnak az új bevásárlóközpontok Erdélyben


-A A+

Idén két pláza nyílt erdélyi városokban, az év végéig további három van kilátásban.

A járvány és a gazdasági válság ellenére idén is sorra nyílnak a bevásárlóközpontok idehaza. A legújabb a sorban az AFI Brașov, amelyet október utolsó előtti hetében adtak át. A Kút (November 15.) utcában található létesítmény multifunkcionális, irodaház és bevásárlóközpont is működik benne.

Az AFI Brașov bérelhető területe 45 ezer négyzetmétert tesz ki, a beruházás összértéke 148 millió euró volt. A tulajdonos az izraeli AFI Europe ingatlanfejlesztő, mely két másik plázát is üzemeltet idehaza: Bukarestben az AFI Cotroceni-t, mely a legnagyobb hazai bevásárlóközpont, egy másikat pedig Ploiești-en.

A fejlesztők tervei szerint idén 160 ezer négyzetméterrel bővül a hazai bevásárlóközpontok összterülete. Az új plázák kivétel nélkül vidéki városokban találhatók, Bukarestben idén egyetlen egyet sem adnak át.

A legnagyobb idei projekt a brassói AFI, melyet a marosvásárhelyi Shopping City követ. A város Koronka felőli bejáratánál fekvő, közel 40 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont nyáron nyitotta meg a kapuit. A 70 millió euróból felépített pláza tulajdonosa a dél-afrikai NEPI Rockcastle, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb ingatlanfejlesztője. A dél-afrikaiaknak a vásárhelyi a huszadik plázájuk Romániában.

Pláza pláza hátán

A JLL Románia ingatlantanácsadó cég információi szerint idén további négy bevásárlóközpont nyílik, közülük három Erdélyben. A Sepsiszentgyörgyön épülő Sepsi Value Center a Székelyföld első igazi plázája lesz, Marosvásárhelyt nem számítva. Az Oltmező úton található bevásárlóközpont 16 700 négyzetméteres lesz, tulajdonosa a Prime Kapital ingatlanfejlesztő.

A két másik új erdélyi pláza Nagyszebenben és Temesváron fog működni. Előbbi, a 15 ezer négyzetméteres Prima Shopping Center, utóbbi pedig a 10 ezer négyzetméteres Prima Shops.

Az idei fejlesztésekkel a hazai bevásárlóközpontok összterülete összterülete meg fogja haladni a 4 millió négyzetmétert. Ennek szinte egynegyede, 1,25 millió négyzetméter, Bukarestben és Ilfov megyében koncentrálódik.

Erdélyben Nagyvárad a bevásárlóközpontokkal leginkább ellátott nagyváros. A legnagyobb váradi pláza a 64 ezer négyzetméteres Era Shopping Center, a legrégebbi a Lotus Plaza, de ott van még az Oradea Plaza, a Prima Shops, az Oradea Retail Park. Ha mindez nem lenne elég, folyamatban van a 70-es években épült áruház, a Crișul Shopping Center bővítése, amelyhez új szárnyat toldanak.








EZT OLVASTA MÁR?

X