Iohannis: bölcsen kell felhasználni az uniós alapokat


-A A+

A világjárvány közepette bölcsen kell felhasználni a rendelkezésre álló európai uniós alapokat – jelentette ki szerda este Klaus Iohannis.

Az államfő hangsúlyozta, az egészségügyi válság rávilágított arra, hogy az Európai Uniónak egészében és a tagállamoknak is egyenként alkalmazkodniuk kell a változásokhoz, hogy versenyképesek és hatékonyak legyenek. „Ezért bölcsen kell felhasználni a rendelkezésünkre álló pénzügyi erőforrásokat, és Románia éppen ezt szándékozik tenni" – fogalmazott az elnök a Cotroceni-palotában tartott sajtóértekezleten.

Ezt megelőzően az elnök Ludovic Orban miniszterelnökkel, Raluca Turcan miniszterelnök-helyettessel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel, Virgil Popescu gazdasági miniszterrel, Lucian Bode szállításügyi miniszterrel, Marcel Boloş európai alapokért felelős miniszterrel, valamint Nelu Tătaru egészségügyi miniszterrel egyeztetett az országos helyreállítási terv előkészítéséről.

Iohannis emlékeztetett, hogy az Európai Tanács júliusi ülésén született döntés értelmében 80 milliárd euró jut Romániának a következő kilenc évben, és ebből több mint 30 milliárd eurót gazdaságélénkítő intézkedésekre fordítanak.

Az uniós alapok „történelmi esélyt" jelentenek Románia fejlesztésére, autópályák építésére, az energetikai és környezeti infrastruktúra korszerűsítésére, a gazdaság és a közigazgatás digitalizálását célzó programok gyakorlatba ültetésére, ugyanakkor lehetővé tesznek több jelentős oktatási és egészségügyi beruházást – sorolta az államfő.

Az elnök szerint 12 fő irányvonalat jelöltek meg a kormány képviselőivel folytatott egyeztetésen: egészségügy, oktatás, digitalizálás és kiberbiztonság, fenntartható közlekedés, a klímaváltozás elleni küzdelem, környezetvédelem, energiaügy, energetikai hatékonyság, városi mobilitás, üzleti környezet és vállalkozások, kutatás-innováció, az ellenállóképesség növelése válsághelyzetben az egészségügy és élelmiszeripar terén.

„Tényekre alapozom és nem véleményekre, amikor azt mondom, bízom benne, hogy a jelenlegi kormánynak sikerülni fog lehívni az EU által rendelkezésre bocsátott alapokat" – hangoztatta Iohannis, hozzátéve, hogy a kabinet eddig is jól teljesített ezen a téren, egy év alatt 32 százalékról 46 százalékra nőtt a lehívási ráta.








EZT OLVASTA MÁR?

X