Az uniós támogatásoknál is nagyobb összeget küldtek haza idén a vendégmunkások


-A A+

Az eperszedők pénze idén több mint duplája annak az összegnek, amit a befektetők hoztak az országba.

2,28 milliárd eurót küldtek és hoztak haza a Nyugaton dolgozó romániai vendégmunkások 2020 első nyolc hónapjában, a Román Nemzeti Bank (BNR) adatai szerint. Ez 13 százalékkal kisebb a tavalyi, 2,62 milliárd eurós összegnél, azonban a csökkenés kifejezetten szerény, figyelembe véve a gazdasági helyzet alakulását.

A vendégmunkások által hazautalt összeg idén meghaladja a külföldi befektetések és az uniós alapokból lehívott pénzek értékét is. A közvetlen külföldi tőkebefektetések idén az 1 milliárd eurót sem érik el, ha pedig beszámítjuk az anyacégek által a romániai leányvállalatoknak nyújtott kölcsönöket, akkor 1,4 milliárd eurót tesznek ki. Befektetés formájában idén 67 százalékkal kevesebb pénz érkezett az országba, mint tavaly.

A strukturális alapokból 1,7 milliárd eurót sikerült lehívnunk az év első nyolc hónapjában. Ha valamennyi uniós támogatást figyelembe vesszük, akkor az összeg 4,9 milliárd euróra nő, azonban ebből le kell vonnunk Románia befizetéseit a vizsgált időszakban, mintegy másfél milliárd eurót.

Tizenöt év alatt 69 milliárd

A vendégmunkások hazaáramló pénzének nagyon pozitív hatása van a gazdaságra. Egyrészt bekerül a fogyasztásba, másrészt pedig hozzájárul a külkereskedelmi mérleghiány mérsékléséhez és az euró árfolyam stabilitásához. A folyó külkereskedelmi mérleghiány augusztus végén 5,8 milliárd euró volt, 17 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A külföldön dolgozók pénze nélkül a hiány körülbelül 40 százalékkal lett volna magasabb.

A BNR 2005 óta követi figyelemmel, hogy mennyi pénzt juttatnak haza a vendégmunkások. Az azóta eltelt időszakban 69 milliárd eurót pumpáltak a hazai gazdaságba. Ez egy elképesztő összeg, a tavalyi GDP-nek közel a harmada. Ez szinte 30 milliárd euróval nagyobb annál a nettó összegnél, amennyit a 2007-es csatlakozása óta Románia kapott az Európai Uniótól.

A rendszerváltás óta Romániába 88,3 milliárd euró érkezett befektetések formájában. Ez közel 20 milliárddal több a vendégmunkások pénzénél, am utóbbiról csak 15 éve vannak adataink, valószínű tehát, hogy három évtizedes távlatban a két összeg között nincs lényeges eltérés.   








EZT OLVASTA MÁR?

X