Itt az újabb gazdasági agyrém: adómentessé tennék a minimálbéreket


-A A+

Az elképzelés gyakorlatba ültetése akár 30 milliárd lejjel csökkentené a már jelenleg is vészesen deficites államháztartás bevételeit.

Hiába üres az államkassza, a politikai pártok újabb és újabb kivitelezhetetlen gazdasági-pénzügyi maszlagokkal mérgezik a közvéleményt. A demagóg ígérgetési láz a politikai paletta bal- és jobb oldalán egyaránt tombol. A legfrissebb agyalágyult ötlet a PSD és az USR-Plus kormányprogramjában egyaránt szerepel, annak bizonyítékaként, hogy a népbutítás ideológiák fölött álló politikai gyakorlat.

A fő ellenzéki párt és a honi politika kormányra törő üdvöskéi egyaránt azt ígérik a választóknak, hogy ha hatalomra kerülnek, adómentessé teszik a minimálbért. A PSD esetében még csak meglepőnek sem lehet tekinteni ezt az ígéretet, mivel a hazai szociáldemokraták bevett gyakorlata, hogy két kézzel szórják szociális célokra azt a pénzt, ami nincs.

Az USR-Plus ráliticitált a PSD-re

Az USR-Plus nem hogy lemaradni nem akar a populista gazdasági intézkedések terén, de még rá is licitál a PSD-re, Dan Barna pártja ugyanis minden fizetésnek csupán a bruttó minimálbért meghaladó részét adóztatná meg. Tehát ha valaki bruttó 5, 8 vagy 12 ezer lejt keres, akkor nem a teljes összeg, hanem csupán a 2 230 lejt meghaladó rész után lenne köteles adót fizetni.

A párt honlapján olvasható dokumentumból egyértelműen nem derül ki, hogy a mentesség vonatkozna-e a társadalombiztosítási- és egészségbiztosítási hozzájárulásra, de úgy tűnik, hogy igen. Ez abból látszik, hogy az USR-Plus gazdasági-pénzügyi szakértői 25-30 milliárd lejre becsülik az összeget, melytől elesne az államkassza, ha a tervet gyakorlatba ültetnék.

A pártszövetség programja szerint a tekintélyes bevétel kiesést „az állami kiadások növekedésének megállításával” kompenzálnák. Ez jól hangzik, ám lényegében semmit nem jelent, semmire nem ad választ. Az állam kiadásainak messze legnagyobb tételét a közalkalmazotti bérek és a szociális juttatások teszik ki, utóbbiak közé tartoznak a nyugdíjak is.

Ez a két tétel tavaly a bevételek 59 százalékát vitte el, idén pedig az arány lényegesen nagyobb lesz, mivel nőttek a nyugdíjak és a gyerekpénz. Az állam a kiadásait a beruházások visszafogásával, vagy a közalkalmazottak körében végrehajtott nagyarányú leépítéssel tudná csökkenteni, ám a konkrét lépésekről a dokumentumban nem esik szó.

La az áfával!

A minimálbérek adómentessé tételét az USR-Plus azzal az unos-untiglan ismételt, teljesen valótlan érvvel támasztja alá, hogy Romániában magasak az adóterhek. Az indoklás során sikerül a demagógia olyan mélységeibe süllyedni, ami még a hazai politikában is ritkaság: „Ezen adók után (a jövedelemadóról, az egészségbiztosítási- és társadalombiztosítási hozzájárulásról van szó – szerk.megj.), mikor elköltjük a fizetésünket, az állam elvesz 19 százalékot áfa formájában és a jövedéki adót, melyek bele vannak foglalva az általunk megvásárolt termékek árába”. Az egy szóval sincs említve, hogy a 19 százalékos áfa az egyik legkisebb az Európai Unióban, s a jövedéki adó sem hazai találmány, létezik szerte a civilizált világban.

A gátlástalan ígérgetés terén ugyanakkor nem könnyű rálicitálni a PSD-re. MArcel Ciolacuék a minimálbér adómentessé tétele mellett adócsökkentést ígérnek a gyerekes családoknak és a bruttó 6 ezer lejnél kevesebbet keresőknek is, s mindezek mellett 2024-re 3 százalékra mérsékelnék a költségvetési hiányt. 








EZT OLVASTA MÁR?

X