Megállt a multik előretörése, egyre népszerűbbek a hazai szupermarketek


-A A+

A legnagyobb hazai áruházláncok között három erdélyi, köztük egy székelyföldi is van.

Jelentős változás következett be idehaza a fogyasztói szokásokban a járvány következtében, legalábbis erre utalnak a RetailZoom piackutató cég legfrissebb tanulmányának az eredményei. Az április-október időszakban a hazai szupermarketek forgalma lényegesen gyorsabban nőtt, mint a nemzetközi áruházláncoké. Ez igazolja azt a tendenciát, amiről a járvány kitörése óta beszélnek a kiskereskedelmi szakemberek, hogy a vásárlók egyre inkább a belföldi termékeket és a hazai cégeket részesítik előnyben.

A RetailZoom adatai szerint a szóban forgó héthónapos időszakban a vizsgált kiskereskedelmi hálózatokban az árbevétel átlagosan 10,8 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A legnagyobb arányú, 17 százalékos növekedés a hazai tulajdonú szupermarket láncokban következett be. A multik által üzemeletetett szupermarketek esetében a növekedés 13,4 százalékos volt, míg a hipermarketek és a cash&carry áruházak 6,8 százalékkal árultak többet, mint 2019 azonos időszakában.

Eltűnőben a kisboltok

Ezzel megfordulni látszik egy két évtizedes tendencia, melyet a nemzetközi áruházláncok rohamos térnyerése és a hazai kiskereskedők visszaszorulása jellemzett. Az elmúlt húsz évben 70 ezernél is több kisbolt szűnt meg, ugyanakkor hipermarketek, szupermarketek, cash&carry- és diszkont áruházak százai nyíltak országszerte. A járvány hatására elkezdődött folyamatnak ugyanakkor nem a független kisboltok a haszonélvezői, hanem a hazai kézben levő, modern kinézetű és viszonylag nagy áruválasztékkal rendelkező szupermarket láncok.

A hazai kézben levő kiskereskedelem fellegvára Vâlcea, az öt legnagyobb cég közül kettőnek ott van a székhelye. Ez csak első látásra meglepő, Vâlcea ugyanis a gazdaságilag fejletlenebb, szegényebb megyék közé tartozik, melyek kevésbé vonzók a multik számára, s így kedvező közeg a hazai kiskereskedők számára. A piacvezető belföldi kiskereskedelmi vállalat a Diana. Az 56 szupermarketet és boltot működtető cég tavalyi árbevétele 378 millió lej volt. A második legnagyobb romániai kiskereskedő, az Annabella szintén Vâlcea-i. Az Annabella cégér alatt működő 72 boltnak 2019-ben 317 millió lej árbevétele volt.

Merkúr, a székely áruház

A legnagyobbak között két erdélyi cég is van. A Szatmár megyei Vetésen székelő Unicarm körülbelül 100 boltot és szupermarketet működtet. A vállalat tavalyi forgalma 667 millió euró volt, azonban ennek kevesebb mint fele származik kiskereskedelemből, a nagyobbik részét húsáru és tejtermékek előállítása adja. Az ötödik legnagyobb romániai kiskereskedő székelyföldi, az udvarhelyi székhelyű Elan Trio kft. A Merkúr és Szuper márkanévvel cash&carry áruházat, szupermarketeket és boltokat működtető vállalatnak tavaly 217 millió lej jövedelme volt.  

A negyedik legnagyobb cég Bukarestben van bejegyezve, de a tevékenysége kizárólag Erdélyben folyik. A Remarktnak Bihar és Arad megyében vannak hiper- és szupermarketjei, s idén is terjeszkedik. A Remarkt Magazine tavalyi árbevétele 236 millió lej volt.

A hazai kiskereskedelmet jelenleg a multik dominálják, a teljes árbevétel körülbelül 60 százaléka kerül hozzájuk. Az erőviszonyokról mindent elmond, hogy a tíz legnagyobb hazai kiskereskedelmi vállalat összesített tavalyi árbevétele kevesebb annál az 1,7 milliárd lejnél, amennyi befolyt a legkisebb multinacionális áruházlánc, a Cora kasszájába.   

A legnagyobb romániai kiskereskedelmi vállalat a német tulajdonú Kaufland, melynek 2019-es bevételei 11,8 milliárd lejt tettek ki.

(Nyitókép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X