Kelendőek voltak az állampapírok a kibocsátás napján


-A A+

A pénzügyminisztérium a bankoktól is hitelt vett fel, 1,3 milliárd lej értékben.

36,7 millió lejjel hitelezték meg a polgárok a román államot november 9-én. A piacra dobott Fidelis állampapírok közül az euró alapúak voltak messze a legnépszerűbbek. Az ötéves futamidős, 1,85 százalékos kötvényekből 5,1 millió euróra vásároltak a befektetők. Lej alapú, egyéves futamidejű állampapírokat 6,74, hároméves futamidejűeket pedig 5,47 millió lej értékben jegyeztek elő. Előbbiek éves kamata 3,5, utóbbiaké 4 százalék.

Az előjegyzés november 27., 13 óráig tart. A legutóbbi, júliusi kibocsátás alkalmával a lakosság 2 milliárd lej értékben vásárolt Fidelis állampapírokat. Akkor a kamat magasabb volt, 4,5 százalék, de a futamidő is hosszabb.

A Fidelis kizárólag magánszemélyeknek szól, hétfőn azonban az állam belföldi bankoktól is vett fel hitelt, 1,324 milliárd lej értékben. A pénzügyminisztérium 2021 májusában lejáró kincstárjegyeket és 2028 januárjában visszavásárlásra kerülő állampapírokat dobott piacra. Előbbiekből, melyeknek éves átlagkamata 2,32 százalék, 400 millió lej értékben jegyeztek a bankok. Utóbbiakból, 924 millió lejre vásároltak a bankok, ezen papírok éves kamata 3,04 százalék.

Novemberben a pénzügyminisztérium 5,1 milliárd lej értékű hitelt tervez felvenni a hazai pénzpiacról. Ebből 800 millió lejt kincstárjegyek formájában, melyek kifutási ideje egy évnél rövidebb, míg a fennmaradó 4,3 milliárd lejt többéves lejáratú kölcsönként.








EZT OLVASTA MÁR?

X