Két újabb gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő program indul Sepsiszentgyörgyön


-A A+

Sepsiszentgyörgyön az év végéig közel tízmillió lejt fordít az önkormányzat a helyi vállalkozások támogatására. Jelenleg három „de minimis” típusú gazdaságélénkítési program van érvényben és hamarosan két újabb támogatási programot is hirdetnek.

Egyrészt finanszírozzák a fiatal vállalkozók üzleti terveinek megvalósítását és a munkahelyteremtést, másrészt a meglévő vállalkozók innovatív ötleteit, amivel bővítenék tevékenységüket – hangzott el kedden az Antal Árpád polgármester, Miklós Zoltán, a szépmezői Ipari Park igazgatója és Édler András, a kereskedelmi kamara elnökének közös online sajtótájékoztatóján.

Sepsiszentgyörgy a gazdasági támogatások városa

Antal Árpád felidézte, hogy a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek 2013 óta visszaigényelhetik befizetett ingatlanadójuk jelentős részét, idén pedig két újabb támogatási programot indítottak, amelyekkel a munkahelyek megőrzését, a vállalkozások élénkítését célozták. Eddig összesen több mint 7,5 millió lejt fizettek ki mindezek keretében a helyi vállalkozóknak. Az összeg év végéig megközelíti a 10 millió lejt.

A jövő évi költségvetésben Sepsiszentgyörgy önkormányzata kétszer 5 millió lejt tervez elkülöníteni a gazdaságélénkítő támogatásokra, mondta a polgármester, aki szerint ezen programok révén Sepsiszentgyörgyöt a gazdasági támogatások városának is nevezhetnénk. 

Gyors választ adtak a válságra

„A járvány által okozott gazdasági válság új kihívások elé állított mindannyiunkat, de a legnagyobb bajban értékelődik fel a közösségi szolidaritás: megszerveztük magunkat, segítünk a bajba jutott vállalkozásokon, hogy megvédjük a munkahelyeket és a védekezés mellett fejlesztünk is. Azt szokták mondani, kétszer segít az, aki gyorsan segít. Sepsiszentgyörgy gyors választ adott a járvány miatt kialakuló gazdasági válságra” – mutatott rá Miklós Zoltán. 

A szépmezői ipari park igazgatója kifejtette: egyrészt azokat a sepsiszentgyörgyi cégeket segítik, amelyek megszenvedték a koronavírus járvány hatásait. A „Covid Minimis” program által a helyi szállásadók, vendéglátósok és a válság miatt csökkenő üzleti forgalommal rendelkező cégek 50 ezer euróig terjedő támogatásban részesülnek beruházásokra, ez az összeg meg is duplázható, ha a kedvezményezettek helyi cégeknél költik el a támogatás összegét.

A másik programban a szépmezői Ipari Parkba betelepedő cégek kapnak támogatást beruházásaik finanszírozására. Ők legtöbb 100 ezer euró támogatást hívhatnak le és idén december 18-ig nyújthatják be kéréseiket. Az első két támogatási szerződést aláírták, egyiket 100 ezer euró értékben, a másikat 50 ezer euró értékben, és várhatóan még tíz támogatási szerződést véglegesítenek.

„A sepsiszentgyörgyi cégek kezét a következőkben sem engedjük el, hiszen ezeket a támogatási programokat jövő év elején újra meghirdetjük” – mondta Miklós Zoltán, aki szerint hamarosan két újabb programot hirdetnek, ezek most a versenytanács jóváhagyására várnak.

Tervek szerint 25 ezer euróval finanszíroznák az első vállalkozásukat alapító, legtöbb 35 éves fiatalok üzleti tervét, illetve 40 ezer euróig terjedő támogatást kaphatnak a már működő sepsiszentgyörgyi vállalkozások, amelyek innovatív ötlettel szeretnék bővíteni tevékenységüket vagy profilt szeretnének váltani.

A helyi vállalkozóknak aktívabbnak, felkészültebbnek kell lenniük

Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke rámutatott, hogy a „Covid Minimis” program esetében 55 sepsiszentgyörgyi cég adta le az egyébként egyszerű pályázati iratcsomót, ebből 49-et hagytak jóvá. A nyertesek összesen 2,1 millió lejt hívhatnak le, holott a rendelkezésükre álló teljes keretösszeg idén 5 millió lej lett volt. A legnagyobb megpályázott összeg 242 000 lej, míg a legkisebb 2422 lej, a pályázó vállalkozások közül 18 vendéglátással foglalkozik.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint elképzelhető, hogy az 50 százalékos önrész bátortalanította el a helyi vállalkozókat, ám ez elvi kérdés, hiszen azt szeretnék, hogy a támogatási összegnek legyen látszata, a helyi gazdaságot erősítse.

„Az önrész befizetése által a vállalkozók elkötelezettebbek és átgondoltabbak, a programok által a fejlesztéseket kívánjuk ösztönözni” – mondta Édler András.

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi gazdaságélénkítő programok előnye, hogy gyors és rugalmas, mindig tudják alakítani a meglévő helyzethez. Ugyanakkor igyekeznek megoldást találni arra, hogy a helyi vállalkozók még felkészültebbek legyenek, ami a programok megpályázását illeti, ezért pályázati szakemberek támogatását kérik a problémák beazonosításában.

A kormány válságkezelési csomagja hasznos, de nem hatékony

Antal Árpád hozzátette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat segítsége fontos a helyi vállalkozók számára, ám fontos, hogy segítsék őket abban is, hogy több uniós pénzforrást és kormánytámogatást tudjanak lehívni, hiszen ott vannak a nagy összegek.

Miklós Zoltán hozzátette: a kormány válságkezelő intézkedései hasznosak, de nem elég hatékonyak. „Jövő év elején varázsütésre nem ér véget a járvány, ezért fontos, hogy a december végéig bevezetett válságkezelő intézkedések jövő esztendőben is folytatódjanak” – hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán.

Hozzátette: a válságkezelésre szánt 1 milliárd eurós pályázati rendszer elbírálási kritériumait is meg kell változtatni, hiszen jelenleg érkezési sorrendben bírálják el a vállalkozók pályázatait, ám figyelembe kellene venni a kedvezményezettek által megtartott munkahelyek számát és azt, hogy hány új állást hoznak létre.

„Jelenleg a bizonytalanságra van legkevésbé szüksége a vállalkozóknak, ezért a kormánynak lehetővé kell tennie, hogy kiszámíthatóan és minimális bürokráciával elérhetővé tegye a cégek számára a támogatási összegeket, amelyek hozzájárulnak a munkahelyek védelméhez” – mondta Miklós Zoltán.








EZT OLVASTA MÁR?

X