Egyre jobban teljesít a Román Posta – de csak egy nemzetközi tanulmányban


-A A+

A hazai állami postai szolgáltatások terén állítólag megelőzzük Dániát, Luxemburgot és Izlandot, de India és Fehér-Oroszország lepipál bennünket.

Nem biztos, hogy ezt az ügyfelek is érzékelik, ám az Egyetemes Postai Egyesület (UPU) szerint röpke egy év alatt nagyot fejlődtek a Román Posta Rt. szolgáltatásai. Az UPU évről-évre egy tanulmány keretében kiértékeli 170 ország postai szolgáltatásait, s az idei rangsorban a hazai állami szolgáltató már a 44. helyen áll, míg tavaly csak 50. volt.

Ez nem annak tudható be, hogy más országokban romlott a postai szolgáltatások színvonala, az UPU idén 6,97 ponttal többre értékelte a Román Posta teljesítményét, mint tavaly, így a pontszáma 54,78-ra nőtt. A pontozás során egy sor kritériumot vettek figyelembe: a kézbesítések gyorsaságát és megbízhatóságát, az adott szolgáltató beágyazódását a nemzetközi hálózatba, a szolgáltatások komplexitását, a területi lefedettséget és a végrehajtott fejlesztéseket.

A maximális, 100 pontot egyedül a svájci posta érte el. 90 pont felett még négy másik ország postája teljesített: az osztrák, a német, a holland és a japán. Az egykori szocialista országok közül Lengyelország érte el a legjobb helyezést, 71,05 ponttal a 13. helyre került. Magyarország a 32., pontszáma 58,48. Romániát olyan országok is megelőzik, mint India (41.), Grúzia (40.), a Moldovai Köztársaság (26.) és Fehéroroszország(20.).

Az érem másik oldala, hogy nálunk, legalábbis a ranglista készítői szerint, a posta jobban dolgozik, mint Dániában (53.), Luxemburgban (71.) és Izlandon (79.).

Az ANCOM másképp gondolja

Azok között, akik gyakran veszik igénybe a hazai állami posta szolgáltatásait, biztosan lesznek olyanok, akik nem is tudják, hogy sírjanak vagy inkább nevessenek a rangsor láttán, s meglehet, nekik van igazuk. Tény, hogy idén augusztusban a távközlést felügyelő állami hatóság, az ANCOM 35 ezer lejre büntette a Román Posta Rt.-t, mivel szolgáltatásai nem feleltek meg a saját maga által felállított kritériumoknak. Az elsőbbségi küldemények (corespondență prioritară) 85 százalékát legkésőbb 2 nap alatt, 97 százalékát pedig maximum 4 nap alatt kellene kézbesíteni, azonban a valós arány lényegesen alacsonyabb, 51,8, illetve 78 százalék volt.

(Nyitókép: posta-romana.ro)








EZT OLVASTA MÁR?

X