Egy év alatt 40-szeresére nőtt a távmunkát végző romániai dolgozók aránya


-A A+

Tavaly még utolsók voltunk uniós viszonylatban, jelenleg a 15. helyen tanyázunk.

A romániai munkavállalók 24 százaléka végzett távmunkát júliusban az Európai Munka- és Életkörülmények Javításáért Alapítvány (Eurofound) adatai szerint. A koronavírus járvány kitörése előtt idehaza minimális volt azok száma akik legalább időszakosan otthoni munkavégzést folytattak. 2010-ben a hazai alkalmazottaknak mindössze 0,1 százaléka dolgozott otthonról, 2019-ben pedig 0,6 százalékuk.

A távmunka alkalmazásának tekintetében utolsó helyen álltunk az Európai Unióban. Rajtunk kívül három olyan tagállam volt még, ahol a távmunkában dolgozók aránya nem érte el a 2 százalékot: Bulgária, Ciprus és Olaszország. Tavaly az ezen tekintetben élenjáró államok Svédország, Nagy-Britannia, Dánia és Hollandia voltak. A svédeknél 31 százalék volt az otthonról végzett munkaórák aránya, míg a következő három országban meghaladta a 20 százalékot.

Belgium élre állt

A járvány alapvetően megváltoztatta a munkavégzési szokásokat, Románia pedig a 28. helyről a 15. helyre lépett elő a távmunka területén. Az Eurofound legfrissebb, Élet, Munka és Covid-19 című tanulmányából az derül ki, hogy Románia idén a távmunka terén nem csak Bulgáriát, Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát előzte meg, de például a korábban az élenjárók közé tartozó Hollandiát is.

A közel 90 ezer munkavállaló által szolgáltatott adatokra épülő tanulmány szerint idén júliusban a távmunkában végzett munka az összes munkaórák 40 százalékát tette ki az Európai Unióban. A legmagasabb, 52 százalékos arányt Belgiumban mérték. Az átlagnál jóval elterjedtebb a távmunka Írországban (47 százalék), Olaszországban (47), Spanyolországban (45) és Franciaországban (43).

A járvány előtt a távmunka elterjedését alapvetően a helyi kulturális hagyományok határozták meg, valamint az, hogy mely ágazatok dominálnak egy adott ország gazdaságában. A járvány nagyban tompította a kulturális háttérből adódó eltéréseket, jelenleg a fertőzöttségi helyzet, illetve a hatósági intézkedések befolyásolják döntően az otthonról dolgozók arányát. Az Eurofound tanulmányából az is kiderül, hogy minél jobban képzett egy munkavállaló, annál nagyobb a valószínűsége, hogy távmunkát végezzen.








EZT OLVASTA MÁR?

X