A gazdaság teljesítményének 4,2 százalékos csökkenésére számít a kormány


-A A+

A prognózis sokkal optimistább az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap előrejelzéseinél.  

A kormány az idén 4,2 százalékos gazdasági csökkenésre számít, ami nagyobb, mint a korábban közölt 3,8 százalék, jelentette be Florin Cîțu pénzügyminiszter. A tárcavezető közölte, hogy az Orban-kabinet asztalán van az idei harmadik költségvetés-kiigazítás, amelyet hamarosan elfogadnak.

A tervezet sarokszámai szerint az költségvetési hiány az év végén eléri a román bruttó hazai termék (GDP) 9,1 százalékát, ami szintén magasabb, mint a korábban remélt 8,6 százalék. Ez abszolút értékben körülbelül 96 milliárd lejnek felel meg. Jövő évre 7 százalékos GDP-arányos deficitet tervez a kormány. Mint mondta, az idei deficitnövekedést főleg a vállalatok tavasztól felgyűlt adósságainak az átütemezése okozza a következő 12 hónapra. A költségvetés-kiigazítás során az egészségügyre, a szociális ellátásra, az oktatásra és a beruházásokra fordított kiadások nőnek.

A miniszter emlékeztetett, hogy tavaly év végén még 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számoltak 2020-ra, ezért a koronavírus-járvány miatt a GDP mintegy 8 százalékponttal lesz kisebb az eredeti tervekhez képest. Az Orban-kabinet eredetileg 3,6 százalékos deficitet tervezett, később 6,7 százalékra, majd 8,6 százalékra emelték az egészségügyi és gazdasági védekezésre fordított kiadások növekedése miatt.

A GDP-re vonatkozó mostani becslése a kormánynak derűlátóbb, mint a nemzetközi intézményeké, hiszen az Európai Bizottság 5,2 százalékos román GDP-csökkenéssel számol, míg a Nemzetközi Valutaalap 4,8 százalékos visszaesést vetített előre.

(Nyitókép: gov.ro)
EZT OLVASTA MÁR?

X