Biden vagy Trump? A román gazdaságnak a megváltás nem Amerikából jön


-A A+

Mivel külkereskedelmi partnerként nem jelentős, az Amerikai Egyesült Államok gazdaságpolitikájában esetleg bekövetkező változások nem fognak erősen hatni a hazai gazdaságra.

Bár Donald Trump továbbra sem hajlandó elismerni a vereségét, s jogászai kétségbeesett erőfeszítéseket tesznek, hogy megfordítsák a választás eredményeit, mivel ezidáig nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani, hogy nagyarányú választási csalás történt volna, minden valószínűség szerint Joe Biden lesz az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke. Elemzők szerint Biden hivatalba lépése javulást hozhat az Európai Unióval való kapcsolatokban, gazdasági és diplomáciai téren egyaránt, ugyanakkor hazai szakértők szerint a román gazdaságra mindez nem gyakorol majd számottevő hatást.

Együttműködőbb megközelítés

„Úgy gondolom, hogy amennyiben Bident elnökké választják, együttműködőbb megközelítést alkalmaz majd a nemzetközi kereskedelemben és a külpolitikában, mint Trump elnök. Biden jelezte, hogy keresi majd a szövetségesekre kivetett vámtételek eltörlésének lehetőségét, és megkísérel kidolgozni egy stratégiát Kína hatalmának ellensúlyozására, ehhez pedig egy csoportelvű megközelítést alkalmazna, nem pedig egyedül vágna bele, mint ahogy Trump tette. (…) Trump több vámot vetett ki, mint bármelyik elnök 1930 óta. Arra számítok, hogy Biden visszatér ahhoz a mérsékelt, nyitott kereskedelemre alapozó megközelítéshez, amit az elmúlt 4 évet megelőzően láthattunk” – nyilatkozta a portfolio.hu-nak Corrine Krupp, a Duke Egyetem és a Sanford School of Public Policy professzora.

Az USA és az EU közti szabadkereskedelmi egyezményről 2013-ben megkezdett, majd félbeszakadt tárgyalások folytatására nem számítanak ugyan a szakértők, de Charles A. Kupchan, a Council of Foreign Relations professzora szerint Biden alatt, aki elkötelezett atlantista, „ismét egy csapatban játszanának a felek”.

„Nekünk belső problémáink vannak”

A romániai gazdaságra nem gyakorol közvetlen befolyást az amerikai elnök személye, véli Králik Lóránd. „Mi Trump vámháborújából is keveset érzékeltünk. Az ellenben tény, hogy az USA Európához fűződő kapcsolatai 50 éve nem voltak ilyen rosszak. Biden jobban oda fog figyelni Európára” – nyilatkozta a Partiumi Keresztény Egyetem gazdaságtudományi tanszékének adjunktusa. Králik szerint „nekünk belső problémáink vannak, a megoldás nem Amerikából jön”.

Juhász Jácint, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa szintén úgy látja, hogy a Trump-féle restriktív, vámokkal és korlátozásokkal operáló gazdaságpolitikától az Egyesült Államok, Biden alatt a nyitott gazdaság irányába mozdul majd el. Ugyanakkor ez az elmozdulás nem fogja érdemben befolyásolni a hazai gazdaságot. „Az Egyesült Államokkal való direkt gazdasági kapcsolatunk elég csekély, az EU gazdaságától sokkal inkább függünk. Sokkal kissebb a kitettségünk az USA, mint Németország felé” – mondta Juhász Jácint.

„Számunkra nincs jelentősége annak, hogy ki az amerikai elnök. Bárki is az, úgyis megvesszük a rakétákat, ha leszólnak Washingtonból” – nyilatkozta a Maszolnak Ilie Șerbănescu, korábbi reformügyi miniszter.

Az USA az ötödik legnagyobb külföldi befektető Romániában, azonban külkereskedelmi partnerként nem igazán fajsúlyos. A hazai export 84,2 százaléka Európába irányult tavaly, míg Észak-Amerikába, ahova Kanada és Mexikó is tartozik, mindössze 2,4 százalék. Az Egyesült Államoknál Magyarország és Bulgária is fontosabb kereskedelmi partnerünk. Románia leginkább a német gazdaságtól függ, 2019-ben a kivitel 22,5 százaléka irányult Németországba.

(Nyitókép: Agerpres/EPA)








EZT OLVASTA MÁR?

X