A kis- és középvállalkozók egyetértenek a minimálbér infláció szerinti növelésével


-A A+

Egyetértenek azzal, hogy az országos minimálbért az inflációs rátának megfelelő 2,2 százalékkal növeljék – jelentette ki a Románia Fejlesztéséért Koalíció (CDR) hétfői sajtóértekezletén Florin Jianu, a Kis- és Középvállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke.

Hozzátette: nincs gondjuk egy olyan fizetésemeléssel, ami „pótolja a munkavállalói bérek vásárlóerejének esetleges csökkenését”. Ugyanakkor kijelentette: nem érthetnek egyet a szakszervezetek által követelt bérnövekedéssel, mert jelenleg Romániának „nincs kapacitása újabb bérnövekedéseket finanszírozni”.

„A minimálbér emelése hatással van a többi fizetésre is, hisz a vállalati vagy akár a közszférai bérrács a minimálbéren alapszik, ezért összességében kell megvizsgálnunk a kérdést. Ugyanígy a minimálbér kihat a bírságokra is, hisz mindahány a minimálbért veszi alapul” – magyarázta Jianu, hozzátéve: egyelőre nem ismert a kormány álláspontja sem.

A CNIPMMR elnöke hangsúlyozta, hogy olyan, képlettel leírható mechanizmusra van szükség a minimálbér megállapításához, amely figyelembe veszi az inflációt, a munka termelékenységét és a gazdaság alakulását.

Meglátása szerint legalább tíz évre szóló elképzelést kell kialakítani, mert az nincs rendjén, hogy „most kitalálod, és januártól alkalmazod”, ugyanis a vállalatok öt-tíz évre kidolgozott stratégiájában nem lehet „ma eldöntött fizetéseket holnaptól alkalmazni”.

(Címlapkép: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X