Költségvetési Tanács: közel 10 százalékos lesz az államháztartási hiány


-A A+

Idén az adóbevételek 92,3 százalékát közalkalmazotti bérekre és szociális kiadásokra költi a kormány.

Túlságosan optimistának tartja a Költségvetési Tanács a kormánynak a legutóbbi költségvetés-kiigazítás kapcsán felállított prognózisát, mely szerint az állami kiadások idén 9,1 százalékkal haladják majd meg a bevételeket. A korábbi liberális pénzügyminiszter és EP-képviselő Daniel Dăianu által vezetett testület 9,8 százalékra becsüli az idei költségvetési deficitet.

A Költségvetési Tanács arra figyelmeztet, hogy a rendkívül magas hiány csak kismértékben tulajdonítható a koronavírus-járványnak, nagyobbrészt strukturális okai vannak, melyek a jövőben is éreztetni fogják a hatásukat. A nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek emelése, valamint a gyerekpénz növelése 8 százalékos költségvetési hiányt fog generálni 2021-ben.

A járvány gazdasági hatásai jövőre is érződni fognak, ami szintén növeli az államháztartási deficitet, mely 9 százalék körüli lesz. „Ez a helyzet önmagában nem fenntartható, s makroökonómiai és költségvetési korrekciót igényel” – áll a Költségvetési Tanács állásfoglalásában.

A testület felhívja a figyelmet, hogy idén a közalkalmazotti bérek és az állam szociális kiadásai az adóbevételek 92,3 százalékát vitték el, beleértve az egészségbiztosítási hozzájárulást is. Ez példátlan arány, mely olyan strukturális kiigazítást tesz szükségessé, ami középtávon jelentősen csökkentené a költségvetési hiányt.

(Címlapfotó forrása: Wikipedia/Adrian Grycuk)








EZT OLVASTA MÁR?

X