A kreatív iparágakat is támogatná az RMDSZ a járványkezelési programjában


-A A+

Az oktatás és az egészségügy mellett a gazdaságvédelem is fontos része az RMDSZ járványkezelési programjának, amelynek keretében a kreatív iparágakban dolgozó fiatalokat támogatnák. Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Hegedüs Csilla, parlamenti képviselőjelölt kedden ismertette az RMDSZ erre vonatkozó javaslatait a Vallásszabadság házának konferenciatermében.

Oláh Emese a kreatív és kulturális iparágakban dolgozók helyzetét az Európai Unió szintjén mutatta be. Mint elmondta, a 2016-os utolsó hivatalos adatok szerint az uniós tagállamokban a szektor 12 millió főt foglalkoztatott, ez ötször több személyt jelent, mint a vegyiparban dolgozók, és kétszer többet, mint a gépjárműgyártó iparban dolgozók aránya. A kreatív és kulturális ipar az uniós munkaerő 7,5 százalékát kitevő ágazat.

 „Az észak-nyugati régióban létrehozott kereskedelmi társaságok 23 százaléka Kolozs megyében található, ezért is nagyon fontos Kolozsvár és vonzáskörzete szempontjából a kreatív és kulturális ipar” – hangsúlyozta az alpolgármester, hozzátéve, hogy emiatt nemcsak önkormányzati szinten, hanem országos csomaggal támogatási lehetőséget kell biztosítani ennek az ágazatnak.

Oláh Emese szerint Kolozsvár és vonzásköre kifejezetten jól áll, 2009-től 2016-ig 23 százalékos fejlődést mutatott, amely azóta valószínűleg csak növekedett, és remélik, hogy a törvénytervezetük által biztosítani tudják a fejlődést a következő években is.

Az önkormányzatok támogatási lehetőségei limitáltak

Az alpolgármester azt is elmondta, fontos számukra, hogy önkormányzati szinten is támogassák ezt az iparágat, jelenleg például folyik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, emellett pedig a színházat és a színházi műhelyeket is támogatják, hogy biztosítani tudják a működésüket. Egy másik fontos lépésük az volt, hogy létrehozták az Innovation Park ipari parkot, hogy megfelelő teret biztosíthassanak a kreatív és az IT-szektorban tevékenykedő cégeknek.

„Az önkormányzati támogatás a jelenlegi törvények szerint eléggé limitált, a kereskedelmi tevékenységet végző társaságoknak az önkormányzat nem tud elkülöníteni pénzforrásokat, ezért a kapcsolatot az iparággal olyan szervezeteken keresztül tarthatjuk, mint például a kolozsvári Pont Csoport” – részletezte az alpolgármester, hozzátéve, hogy remélik, 2021 második felében a kulturális élet szempontjából is visszatér a lendület, és a megszokott kerékvágásban tudják folytatni a megkezdett munkát.

Hegedüs Csilla parlamenti képviselőjelölt szerint „rendkívül egyszerű” volt kidolgozni a kreatív és kulturális iparágakra vonatkozó törvénytervezetet, mivel számos szakértővel, és olyan fiatallal dolgozhattak együtt, akik ebben tevékenykednek. Mint mondta, az RMDSZ járványkezelési programja három nagyon fontos pontot szögezett le a munkahelyek megtartásának és az új munkahelyek létrehozásának, eszerint:  2021-re meg kell hosszabbítani a munkahelyek védelmére hozott összes intézkedést, ugyanakkor, ha a legveszélyeztetettebb kategória – a 29 évnél fiatalabbak, és az 50 évnél idősebbek – munkahelye megszűnik, majd valaki felveszi őket dolgozni, az államnak finanszíroznia kell a fizetésük felét, maximum 2500 lejig. A harmadik pont szerint hatékonyabban kellene működtetni az IMM Invest programot.

A kreatív iparágakban kimondottan fiatalok és nők dolgoznak

Hegedüs Csilla továbbá elmondta, hogy a statisztikák szerint ezeket a munkahelyeket kimondottan fiatalok és nők foglalják el. Továbbá a kreatív szektor nem szenvedett olyan sokat a járvány idején, mint más területek, mivel ezt a munkát otthonról is lehetett végezni.

„A Startup Nation program már elindult Romániában, de a kormány nem foglalkozik vele és egymilliárd lejjel tartozik a pályázóknak. Mi azt mondjuk, hogy létre kell hozni egy Első Kreatív Cég programot, a 35 évnél fiatalabbaknak, akik így egy 50 ezer eurós támogatást kapnának, amit nem kell visszafizetniük az államnak” – magyarázta a képviselőjelölt. Szerinte az is fontos lenne, hogy ezek a fiatalok szövetkezetbe tömörüljenek, hogy együtt jobban tudjanak haladni.

A törvénytervezet szerint ezeknek a cégeknek két évig adómentesnek kellene lenniük, kivéve, ha az éves forgalmuk meghaladja a 100 ezer eurót. A tervezetbe továbbá, hogy a 26 évnél fiatalabbak ne fizessenek jövedelemadót, ezt lengyelországi mintára vették át. Hegedüs Csilla úgy vélte: óriási potenciál van ebben a szektorban, kihívásokkal teli, érdekes, és úgy látja, hogy segíteni tudna abban, hogy a fiatalok itthon maradjanak, és ne ürüljön ki teljesen az ország húsz év múlva.

„Romániának lesz egy parlamentje, lesz egy kormánya, és nagyon fontos, hogy mi is ott legyünk”

A parlamenti képviselő azt is elmondta, hogy az elmúlt hetekben nagyon sok emberrel beszéltek, a vesztegzár alá helyezett Tordaszentlászlón is jártak, és azt látják, az emberek nagyon dühösek. Szerinte az emberek megbélyegzettnek érzik magukat, nem találják a helyüket, munkahelyek szűntek meg, és „iszonyú összevisszaság van”.

„A kormány határozott úgy, hogy megtartja december 6-án a választásokat, nem az RMDSZ, és úgy gondolom, hogy daccal és távolságtartással nem fogjuk a problémákat megoldani. Hogy ha nem megyünk el szavazni, az ő malmukra hajtjuk a vizet. Romániának lesz egy parlamentje, lesz egy kormánya, és nagyon fontos, hogy mi is ott legyünk” – jelentette ki Hegedüs Csilla, hozzátéve, hogy reméli, a magyar közösség megérti, szükség van az erős, megkerülhetetlen képviseltre.

Szerinte, ha ezt sikerül megértenie az embereknek, „nagyon nagyot tudunk lendíteni”, ha pedig nem, úgy járhatunk, mint a felvidékiek, ahol nem került be magyar képviselő a parlamentbe.








EZT OLVASTA MÁR?

X