Egyelőre megúsztuk: nem minősítette vissza Romániát a S&P, de a kilátások negatívak


-A A+

A hitelminősítők előrejelzése szerint a román gazdaság csak 2022-ben éri el ismét a tavalyi szintet.

Továbbra is a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Romániát a Standard and Poor’s (S&P) hitelminősítő ügynökség. Korábban Florin Cîțu pénzügyminiszter beismerte, némi izgalommal várja, hogy az amerikai hitelminősítő közzétegye a legfrissebb besorolást. Öröm az ürömben, hogy a S&P fenntartja a negatív kilátásokat is.

A hitelminősítő az államadósság viszonylag alacsony szintje miatt döntött úgy, hogy Romániát egyelőre a befektetésre ajánlott legalacsonyabb kategóriába sorolja. „Arra számítunk, hogy a kormány, mely a decemberi választásokat követően kézbe veszi az irányítást, tenni fog a költségvetés kiegyensúlyozásáért. Hisszük, hogy bárki kerül hatalomra, adóügyi intézkedésekkel fogja támogatni a gazdaság talpra állását 2021-ben. A jövendőbeli kormánynak merev költségvetéssel kell szembe néznie, ami a nagy nyugdíjemelésnek és más szociális kiadások növekedésének a következménye” – áll a hitelminősítő döntésének az indoklásában.

Románia gazdasági kilátásait az összes hitelminősítő stabilról negatívra rontotta az elmúlt időszakban, aminek fő oka a nagy költségvetési hiány. A deficit már a válság kitörése előtt jóval nagyobb volt, mint az Európai Unió átlaga, 4,6 százalék, idén pedig megközelíti majd a 10 százalékot. Emiatt rohamléptekben nő az államadósság, mely egyes elemzők szerint, hacsak nem kerül sor hatékony államháztartási reformra, 2030-ra elérheti a GDP 90 százalékát. Tavaly a GDP 35 százalékát tette ki az államadósság, ami az idei év végére közel 45 százalékra nőhet.

A S&P prognózisa jóval borúlátóbb, mint a kormányé. A hitelminősítő szerint idén 5,2 százalékkal zsugorodik a hazai gazdaság, a 2021-es növekedés csak 4 százalék lesz, a 2019-es szintet pedig 2022-ben érjük el ismét.

(Nyitókép: dw.com)








EZT OLVASTA MÁR?

X