Újranyit a csíkszeredai zöldségpiac


-A A+

Az önkormányzat tervei szerint hétfőn délben újranyithat a Csíkszereda belvárosában található zöldségpiac belső és külső része is. A márciusi koronavírus-járvány elleni intézkedések idején bezárt intézményt teljesen felújították, így kulturált, az érvényben lévő minden intézkedésnek megfelelő körülmények között fogadhatja újra a vásárlókat.

A csíkszeredai önkormányzat járvány elleni intézkedései során márciusban az elsők között döntött a csíkszeredai zöldségpiac bezárásáról. Az árusokat először a megyeháza oldalában található oszlopcsarnokhoz, majd az Erőss Zsolt Aréna melletti térségbe költöztették.

Az átmeneti állapot hétfőtől szűnhet meg, amikor a piac teljes felújítását követően visszatérhetnek az árusok és a vevők a megszokott helyszínre. A belső piacok újranyitását a kormány múlt pénteki döntése tette lehetővé, amikor visszavonták a zárt terű csarnokok tevékenységének felfüggesztését elrendelő intézkedést.

A Maszol érdeklődésére Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere elmondta: „teljes gőzzel” dolgoznak azon, hogy jövő hétfőn megnyithassa kapuit a felújított piaccsarnok, illetve a mellette található szabadtéri piac. Az elöljáró rámutatott: hiába történt meg a terület bezárása márciusban, a konkrét felújítási munkálatokat csupán szeptemberben tudták elkezdeni. A késés okaként az alpolgármester a felújítási tervekkel kapcsolatos problémákat említette.

„Ezeket a problémákat sikerült kiküszöbölni és remélhetőleg pénteken át fogjuk venni a munkát. Ezt követően lebonyolítjuk a vásárosokkal a licitet és a kinti, valamint a benti részt is egyaránt meg fogjuk nyitni” – szögezte le.

A megújult piac külső részén 12 faházikót állítanak fel az árusok részére, a belső részre pedig új asztalokat, pultokat vásároltak, megújították a zöldségmosókat, polcrendszer beszerzése is folyamatban van – sorolta az alpolgármester.

A járványügyi szabályozások betartása érdekében pontosan ki fogják jelölni a piaccsarnokban használható útvonalakat, a ki-, illetve bejárást pedig különválasztják, és fotocellás ajtókkal oldják meg a vásárlók közlekedését. A belépéskor biztosítják a testhőmérséklet-mérést és a kézfertőtlenítés lehetőségét – tette hozzá Bors Béla.








EZT OLVASTA MÁR?

X