INS: 22 lejjel, 3343 lejre nőtt októberben az országos nettó átlagbér


-A A+

Októberben 38 lejjel nőtt Romániában az országos bruttó átlagbér az előző hónaphoz viszonyítva, elérve így az 5452 lejt. A nettó átlagbér ugyanakkor 3343 lejt tett ki, ami 22 lejes (0,7 szézalékos) növekedést jelent szeptemberhez mérten – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adatsorából.

A legjelentősebb növekedést, 7 százalékosat, a számítógépek és más elektronikai és optikai cikkek gyártásában jegyezték. 3 százalék és 5 százalék közötti volt a bérnövekedés az érckitermelés, film- és videóanyag gyártás, elektromos felszerelések gyártásának ágazatában. 1százalék és 5 százalék közötti béremelésben részesültek többek között az erdőgazdálkodás, textilipar, bútorgyártás, papír- és papírtermékek gyártása, ingatlanközvetítés, biztosítások, kohászat területén dolgozók.

A legnagyobb mértékben, 21,7 százalékkal a kokszipari termékek és a kőolaj feldolgozása révén nyert termékek gyártásának ágazatában csökkent a nettó bér szeptemberhez képest. 16,1 százalékos csökkenés volt ugyanakkor a kőolaj- és földgáz-kitermelés ágazatában, illetve 14,7 százalékos a légi szállítás területén.

Az állami szektorban szeptemberhez viszonyítva a tanügyben 3,2 százalékkal, a közigazgatásban 0,9 százalékkal, az egészségügyben és szociális gondozásban 0,1 százalékkal nőtt a nettó átlagbér.

Az INS közleménye szerint ugyanakkor 2019 októberéhez mérten idén októberben 7,3 százalékkal nőtt a nettó átlagbér Romániában.

(Címlapfotó: Agerpres)








EZT OLVASTA MÁR?

X