Székelyudvarhely: ellenzi az adóemelést a magánvállalkozók szövetsége


-A A+

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) határozottan ellenzi a helyi adók és illetékek emelését a városban. A szervezet szerint az önkormányzati képviselőtestületben többséget nyert Szabad Emberek Pártja (POL), a múlt héten bemutatott mintegy 20 százalékos növekedést tartalmazó javaslatával „félresöpörte” a polgármesteri hivatal egy hónappal korábbi tervezetét, amelyben nem szerepelt az adóterhek növelése.

A POL frakciója a múlt héten mutatta be a sajtónak a helyi adók és illetékek emelésével kapcsolatos tervezetét, az eseményről mi is beszámoltunk.

Az udvarhelyi önkormányzat legnagyobb frakciója ezt megelőzően a testület RMDSZ-es tagjainak, illetve az udvarhelyszéki vállalkozókat tömörítő két szervezet egyikének, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (UKKSZ) is elküldte. A másik szervezetre, az SZMVSZ-re – mint mondták – már nem jutott idejük.

„Kezdeti bizakodásunk a vállalkozó és lakosságbarát önkormányzat felállását illetően Székelyudvarhelyen szétfoszlani látszik, amikor azt tapasztaljuk, hogy minden szociális és gazdasági megfontoltságot mellőzve adóemelésre tesz javaslatot a legnagyobb frakcióval bíró politikai szervezet” – hangzott el a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének hétfői sajtótájékoztatóján, melyen a szervezet elnöke, Jakab Áron Csaba és alelnöke, Ambrus Sándor mondta el kifogásait a POL terveivel szemben.

Jakab kifejtette: október végén a székelyudvarhelyi városháza elkészítette a saját tervezetét a jövő évi helyi adókat és illetékeket illetően, melyet egyeztetési céllal az SZMVSZ-nek is kiküldött. „Nem mondanám, hogy teljes mértékben elégedettek voltunk vele, viszont látszott rajta az a szándék, hogy figyelnek a jelenlegi körülmények között a lakosságra és a vállalkozókra. Vagyis nem terveztek különösebb emeléseket, mi több, bizonyos területeken még engedményekre is hajlamosak voltak. Nagyon kis módosításokkal, ez egy számunkra is elfogadható tervezet volt” – mondta az SZMVSZ-elnök, megjegyezve, hogy igencsak meglepődtek, amikor a sajtóból kellett értesülniük arról, hogy a testület POL-frakciója mintegy 20 százalékos adóemelést tervez a jövő évre. Meglepődésüket csak fokozta, amikor kiderült, hogy a tervezetet egyeztetésre elküldték az önkormányzati testület RMDSZ-es frakciójának és az Udvarhelyszéki Kis-és Középvállalkozások Szövetségének (UKKSZ) is, az SZMVSZ-nek viszont nem.

Gyáva és szociálisan érzéketlen POL?

Ambrus Sándor alelnök szerint a POL javaslata – a jelenlegi körülményeket figyelembe véve – nemcsak szociális érzéketlenségről tanúskodik, de gazdaságilag is elhibázott lépés.

„Számos forrásból lehet pénzeket lehívni, akár az önrészek fedezésére is, ezekről a választásokat megelőzően a POL-os csapat hosszasan, részletesen és bizakodóan beszélt, most ezt hirtelen elfelejtették, és előjöttek egy olyan mértékű adóemeléssel, amiről korábban egy szót sem ejtettek” – jegyezte meg Ambrus Sándor.

Az SZMVSZ alelnöke azt is nehezményezte, hogy a POL-frakció figyelemre sem méltatta magánvállalkozók szervezetének véleményét. „Eléggé beszédes az udvarhelyi POL frakcióvezetőjének az elszólása, hogy ránk nem volt idejük. Ezek alapján úgy tűnhet, hogy számukra az SZMVSZ nem számít sem véleményében, sem súlyában, megnyilvánulásainkat pedig nem tartják fontosnak” – fogalmazott Ambrus Sándor, amire Jakab Áron Csaba megjegyezte, hogy szerinte ennek pont az ellenkezője lehet a háttérben.

„Az SZMVSZ mindig is kimondta, amit gondolt, ezt felvállalta és ki is állt mellette. Sorolhatnám, hogy az elmúlt évben milyen megmozdulások voltak a városban, hogy kik és miért emeltek szót, de úgy vélem, hogy rajtunk kívül aligha akadt valaki, aki igazi civil kontrollt valósított volna meg. Szerintem igenis fontosak vagyunk a POL számára, csak egyszerűen gyávák voltak, hogy velünk is találkozzanak” – fogalmazott az SZMVSZ elnöke.

A sajtóesemény végén Ambrus Sándor annak a reményének adott hangot, hogy talán mégsem lesz adóemelés. „Még mindig hiszem, hogy látva a lakosság és a vállalkozók negatív hozzáállását az adóemelési javaslathoz, látva, hogy milyen ellenállásba ütközik ez a tervezet, az önkormányzati testület többségi frakciója jobb belátásra tér és visszavonulót fúj – mondta az SZMVSZ alelnöke, kihangsúlyozva, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva, az SZMVSZ semmiféle adó- vagy illetékemelést nem támogat, sőt határozottan ellenez.

Nincs reakció

Bár még a múlt héten kézhez kapták, az önkormányzat RMDSZ-es reakciója és UKKSZ mindeddig nem foglalt állást az udvarhelyi POL adóemelési tervezetével kapcsolatosan. Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy a POL frakcióján belül sincs teljes konszenzus az adóterhek emelésével kapcsolatosan. Hogy ez végül milyen befolyással lehet a tervezet megszavazására, arra leghamarabb az udvarhelyi tanács december 17-i, csütörtöki ülésén kaphatunk választ.








EZT OLVASTA MÁR?

X