Több mint 62 százalékkal csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások


-A A+

Romániában 62,46 százalékkal, 1,754 milliárd euróra csökkentek a külföldi közvetlen tőkeberuházások az idei első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten - közölte hétfőn a Román Nemzeti Bank.

Tavaly ugyanebben az időszakban a tőkeberuházások értéke 4,673 milliárd euró volt. Az idei első tíz havi 1,754 milliárd euróból 3,262 milliárd eurót tett ki a tőkerészesedés, beleértve az újrabefektetett nyereséget, viszont a vállalatcsoportokon belüli hitelek mozgása révén 1,508 milliárd euró áramlott ki a román gazdaságból.

Az idén júniusban kerültek ismét pozitív tartományba a külföldi közvetlen tőkeberuházások, miután az első negyedév végén negatív értéket jegyeztek. A Román Nemzeti Bank szintén hétfőn közölte, hogy a folyó fizetési mérleg hiánya 3,71 százalékkal, 8,778 milliárd euróra csökkent az első tíz hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, amikor 9,117 milliárd euró deficitet jegyeztek. A folyó fizetési mérleg hiányának mérséklődése azzal magyarázható, hogy a román behozatal csökkent a koronavírus-járvány következtében.

(Címlapfotó forrása: Adobe Stock)








EZT OLVASTA MÁR?

X